Bookmark and Share

петък, 10 юли 2015 г.

Пиле в лют сос с подправки

Pullum oxizomum 

 Apicius, Liber VI (Aeropetes/ Пернати) , 9,3 
De re coquionaria / За готварството 

Продукти:

1 пиле
1 голяма сосиера зехтин (около 100 мл)
1 малка сосиера  liquamen /Тайландски рибен сос/ (около 50 мл)
1 още по-малка сосиера оцет (около 30 мл)
6 скрупел счукан черен пипер (около 7г или около 1,5 с.л.)
1 скрупел магданоз (около 1,1г)
1 връзка зелен лукНачин на приготвяне:

Приготвянето е както винаги повече от лесно. Разбъркваме от горните продукти сосчето, заливаме пилето с него и печем до готовност.

PS.
Въпреки всичко, тази рецепта е много по-интересна от всички останали, защото са назовани донякъде количествата на повечето продукти. Като се има предвид, че една нормално голяма сосиера е била около 70 мл, то малката и голямата също що годе можем вече да си представим. Знае се също, че един(а?) скрупел e бил към 1,1 г. И щом 7 скрупел черен пипер се е считало, според заглавието за люто, то можем вече съвсем точно да си представим и какво е влагал един римлянин в това понятие и кога е започвал да подсмърча. Превеод:
 Пиле в лют сос с подправки: една голяма сосиера олио, малко рибен сос, една малка сосиера, една още по-малка сосиера оцет, 6 скрупел черен пипер, 1 скрупел магданоз и една връзка зелен лук. 

4 коментара:

 1. Много обичам лютичко. Това пиленце е точно като за мен, Драго, ама без рибната смрад :)
  Всъщност това ястие, толкова подлютено е май било приготвяно за настинали хора. Ако са знаели и греяно вино с черен пипер да си правят, добре са се лекували. :)
  А скрупел какво е? Не съм го ни чувала, ни срещала до сега. Да не е на латински щипка?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. О, познавали са такова винце Ирме, дори и доста по-лековити. Не се притеснявай за тях. ;) Можеш да видиш такова в "напитки". А скрупел е най-малката измервателно единица с която са боравили готвачите и аптекарите едно време. Както виждаш, кулинарството се е числяло тогава към точните науки. ;)

   Изтриване
 2. Много неустойчиви римляни, ама пък им е вкусно предложението, много ми хареса! :)
  Поздрави, Драго!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Ами, какво да се прави като лютите чушки са дошли много по-късно от Америка, Гери. Не са знаели още какво е истински огън. :)
   Радвам се, че ти хареса рецептичката. Малко девесил много я освежава.

   Изтриване