събота, 23 юли 2011 г.

Хляб с гроздов сок

MUSTEI или MUSTACEI

Cato maior / Като стари
"De agri cultura", 121 / "За аграрната култура", 121




Продукти:


1/2 кг брашно
0,3 л гроздов сок
2 с.л. зърна анасон
1/2 с.л. смлян кимион и 1/2 с.л. на зърна
100 г свинска мас
50 г настъргано сирене
около 20 дафинови листа






Начин на приготвяне:


Ами бил е правен точно така, както се прави и днес: месене, печене, хапване. 
Който иска, нека използва съвременна техника.

Пече се при 180°С около 30-35 минути във фурната.

Единственото, което промених в оригинала бе това, че прибавих 42 г мая, но не вярвам да съм нарушил чувствително чрез това някакви вкусови качества.

Едно ароматно хлебче достойно за всяка и не само за римска трапеза.

Опитайте го! Нищо, че е толкова старо. Ще ви хареса.






PS.
Рецептата е из най-старото запазено произведение в проза на латински език.
"De agri cultura" e написанa от Като-стари или, ако трябва да бъдем малко по-точни от Markus Porcius Cato maior около 150 г преди нашата ера.
Колко ли още се е изгубило във времето...



.

5 коментара:

  1. Ab love principium-хляба!Изглежда чудесно Цезаре:)Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Много, много ми хареса рецептата! Непременно ще го направя!
    Благодаря, Драго!

    ОтговорИзтриване