Bookmark and Share

събота, 27 август 2016 г.

Езици от фламинго по римски


IN FENICOPTERO

Apicius VI (Aeropetis/Птици) ,6 ,2
De re coquionaria / За готварството
 




 Продукти:

езици от фламинго, но при проблеми с доставката вземете 250 г патешки, пуешки, славееви или каквото си хванете
1 с.л. краве масло

За соса:

3 с.л. запечен сусам
1/2 ч.л. черен пипер
2 ч.л. семена на целина
2  клончета девесил
2 клончта магданоз
2 клончета мента
1 с.л. сушен лук
5-6 фурми
50 мл зехтин
20 мл червено вино
30 мл liquamen или тайландски рибен сос
20 мл винен оцет
1 с.л. мед
2 с.л. Defritum / може петмез или 1 кафена чашка гроздов сок
нишесте за сгъстяване




Начин на приготвяне:  
 
 Радвам се да ви представя и втората рецепта за фламинго от записките на Апиций. Първата я пробвах някога тук  с мръвка и също ви я препоръчвам, но сега направих тази с езици, защото това е бил един от най-известните деликатеси едно време. Най-скъпи са били славеевите, но за сега ни стигат и толкова гевезелъци.
Сосчето се оказа великолепно и според мен е достойно за всяка една изискана или празнична, и не само римска трапеза. Съвсем друг е въпросът с фламингото, а за езикът му пък да не говорим. Ако някой е ходил в Африка скоро на лов, разбира се е с предимство и може би няма да има проблеми с това, но аз се задоволих с патешки, подарени ми наскоро в България, тъй като нямам даже и прашка.

И така, експериментьт:

Кипваме за 2-3 минути езиците в подсолена вода и ги оставяме да ни чакат.

Запичаме леко сусама и го смиламе в хаванче. После счукваме грубо пипера, много фино семената от целина и най-накрая скълцваме отделно в хаванчето по едно клонче от всички зелени подправки. Останалите клончета нарязваме ситно, а фурмите накълцваме на по-груби парченза.

Смесваме сега като алхимици съвсем предпазливо всички продукти. Не се притеснявайте, няма да гръмне, но трябва постоянно да се опитва за да можем да балансираме вкуса точно така, както на нас ни се иска. Кипваме всичко и го оставяме 2-3 минутки да поври, като накрая отново опитваме, доовкусяваме и сгъстяваме.

Сега остава само да запържим до златисто езиците в маслото, да разлеем виното в чашите и да сервираме.




Да ви е сладко!



Превод на рецептата:

Изпечи птицата и счукай черен пипер, девесил, семена от целина, препечен сусам, магданоз, мента, сушен лук и фурми. Овкуси с мед, вино, ликвамен, оцет, зехтин и дефритум.




5 коментара:

  1. Браво! Великолепна рецепта, възхитителни снимки, които ни потопяват в специалната "римска" атмосфера! Възхитени сме от блога Ви, Драго! Продължавайте да ни радвате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви много! Това наистина много ме зарадва! :)

      Изтриване
  2. Феноменално! Сега ще трябва да се запиша на курсове за ловец!
    Наистина ли се продава такъв субпродукт - патешки езици?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че някъде се продават, но не зная къде, защото тези ми бяха подарени.
      По принцип, крака, глави, а може би и езици се изнасят за Китай, но съвсем точна информация нямам. Благодаря ти! :)

      Изтриване
    2. Има в "МЕТРО" и са и много евтини.

      Изтриване