неделя, 17 декември 2017 г.

Варени кюфтета

ISICIVM SIMLEX

Обикновени кюфтета

Apicius II (Sarcoptes/ Кайма) ,2 ,5
ISICIA MVLATA AB AHENO 
Кюфтета с нишесте в котле
 Apicius II (Sarcoptes/ Кайма) ,2 ,7
De re coquionaria / За готварството



Продукти:

1. Обикновени кюфтета - основна рецепта за бульона

1 сосиера Liquamen ( около 70 мл )
7 сосиери вода ( около 480 мл )
2-3 стръка едро нарязано селъри
1 с.л. смлян черен пипер

Hydrogarum (рибен сос разреден с вода) за доувкусяване на готовото ястие

2. Кюфтета с нишесте в котле

0,5 кг смляно свинско месо
1 ч.л. смлян черен пипер 
1 с.л. нарязан или сух девесил
1 с.л. риган
1 щипка асант ( заместител на изчезналата подправка Лазер т.е. Laserpicium)
съвсем малко парченце настърган джинджифил
1 ч.л. мед
1 с.л. liquamen (рибен сос)
1 с.л. нишесте за сгъстяване




Начин на приготвяне:

Главата ми запуши докато разбера, че за няколко поредни рецепти първата тук е основна т.е.  че това е рецептата за бульона. Някой може да ги изтълкува и по друг начин, но ето каквo аз изумувах и какви ги забърках:

Първо започваме с втората рецепта за по-лесно. Смесваме подправките, овкусяваме с меда и liquamen, разбъркваме ги на гладка кайма с месото и връткаме от нея малки кюфтенца.

Сега кипваме всички съставки от първата рецепта, пускаме вътре кюфтенцата и въртим палци до пълно сваряване.

Накрая сгъстяваме с нишестето и готово. Прототипъп на първата супа топчета е завършен.

Според ценните указанията на добрия стар Апиций, сервираме с Hydrogarum, ако съм разбрал правилно.

Вкусничко се получи. Единственото, което бих променил е количеството на liquamen в булъона. Въз соленичко се оказа. Мисля, че 50 мл са напълно достатъчни.






PS. За тези, които са пропуснали да научат:

Garum = Liquamen = рибен сос
Оxygarum = гарум с оцет
Garum piperatum = гарум с черен пипер
Оleogarum = гарум с олио
Hydrogarum = гарум с вода


Превод:
1. Обикновени кюфтета
Към една сосиера Liquamen добави седем с вода, малко зелено селъри, една супена лъжица смлян черен пипер. Свари вътре малки кюфтенца и ги сервирай при проблеми с храносмилането. Прибави към тях hydrogarum.
(Тук преводът не е много ясен. Немският превод от който превеждам казва "Хидрогарум мая" и обяснява като утайка от вино с подправки. Предполагам от Mulsum. И без това нямах такава, така че взех съвсем прост hydrogarum. Тук все пак малко разяснение е нужно. В оригинал: Hydrogaro feces conditi addes. Който може да помага!)

2. Кюфтета с нишесте в котле 
Кюфтета с нишесте в котле се правят по следния начин: Смели пипер, девесил, риган, малко Laserpicium, много малко джинджифил, малко мед. Овкуси с liquamen и смеси. Дай го върху кюфтетата и го остави да ври. Като добре се свари го сгъсти с много нишесте и го сервирай като гъста супа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар