Bookmark and Share

събота, 19 юни 2021 г.

Прасенце в лют сос с подправки

 

PORCELLUM (OXYZ) OMUM
 
Excerpta a Vinidario,24 / Извадки на Винидариос, 24
De re coquionaria / За готварството
 
 
Превод от оригинала:
Нарежи едно подготвено прасенце и го сложи в сос подправен по следния начин: 
Сукай 50 зърна черен пипер, мед, колкото трябва, 3 глави сушен лук, малко пресен или сушен кориандър, около 0,27л Liquamen, около 0,55л зехтин, около 0,27 л вода, и го овкуси в една малка тенджера. Прибави прасенцето. Като заври, разбърквай често, за да се сгъсти. Ако много се редуцира, прибави около 0,27 л вода. Така свари и сервирай прасенцето.
 


Всъщност, нямам какво много да добавя. Оригиналът в случая доста е ясен, защото е една от малкото рецепти, в които са посочени количествата и не се наложи много да експериментирам.

Сготвих всичко по указанията и добих доста точна представа за вкусът на ястията за онова време. Сигурно ще ми послужи и при други, не толкова ясни рецепти. 
 
Приготвих маджичката с едно свинско филе и разбира се с половината от посочените количества на останалите продукти. Да, всичко е по много и започнах да готвя с психическата нагласа, че после всичко ще хвърля, но вместо това си го хапнах и то с голяма наслада. 
 
Не бях сушил лук скоро, но купих готов сушен и той се развря, и сгъсти сосчето точно така, както аз не очаквах. Получи се една доста мазна яхнийка, но като топеж с топъл хляб се оказа прекрасна. Не се и съмнявам, че точно така са я харесвали и тогава.

Наздраве и на всеки експериментатор наслука!



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар