ISICIA MARINA
Apicius II, 1, 1
Продукти за 4 порции:
400г морски дарове (миди, раци, лангусти, главоноги и др.)
1-2 скилидки чесън вместо laser
1 ч.л. счукан кимион
1 ч.л. грубо счукан черен пипер
2 с.л. Liquamen (или тайландски рибен сос)
Приготвяне:
Ами кюфтета като кюфтета. Смляна пържена мръвка с подправки.
PS.
Преди да започна експеримента прочетох, че други са опитвали със ситно нарязани скариди, но тъй като масата при пърженето се е разпадала в тигана са дошли до идеята преди това да ги завият в було.
Може би горната идея изглежда по-автентична, но моята беше пък малко по-мързелива. Разбих морските плодове просто с пасатора и ги превърнах в лепкава каша. Който иска да е още по-истинско, може да замени пасатора с римско хаванче.
Получената каймичка нямаше вече горепосочените проблеми, но за това пък се намали драстично удоволствието при захапване.
Следващият път обезателно ще оставя половната грубо нарязани. Да, златната среда трябва да се намери, но преди това трябва да си изпатиш.
Превод:
Кюфтета от морски животни се
правят от омари, риба тон и лангусти. Овкуси каймата с черен пипер,
девесил, кимион и лазер* (*изчезнала подправка с дъх на стар чесън.
Замества се с асант).
А ето и сосчето,с което си ги излапах:
ALITER IN LOCUSTA
(Студен сос за лангусти)
Apicius IX, 1, 6
Продукти за 4 порции:
1/4 с.л. смлян черен пипер
1/4 с.л. счукан кимион
1/2 с.л. девисил
1 с.л. мента
50 г много ситно смлени кедрови ядки
1/4 ч.л. седефче
1 ч.л. мед
1 с.л. билков оцет
3 с.л. рибен сос
1 с.л. бяло вино
Приготвяне:
Нарязваме, разбъркваме, доовкусявме- готово.
PS.
Предполагам, че също така добре ще пасне и към всички други видове ракообразни.
Превод:
Черен пипер, девесил, кимион, мента, седефче, кедрови ядки, мед, оцет, рибен сос и вино.
Няма коментари:
Публикуване на коментар