Bookmark and Share

вторник, 27 юли 2010 г.

Пиле а ла Варий


PVLLUS VARIANVS
Apicius VI, 9, 12





Продукти за 4 порции:

1 пиле
50 мл бяло вино
1/2 връзка зелен лук или 1/2 праз
3 стръка пресен кориандър
2 стръкчета чубрица
1 шепа кедрови ядки
сол и счукан черен пипер
Liquamen (или тайландски рибен сос)
белтъка на 2 твърдосварени яйца
прясно мляко
зехтин



Приготвяне:

Нарязваме пернатото на малки порции и го пържим в една тенжера докато ни се прииска да си отхапем.

Гасим го акуратно с виното и доливаме топла вода докато се покрие.

Прибавяме после лука и подправките, подсоляваме бульончето с малко рибен сос, и сваряваме пиленцето в него.

Сега сипваме в едно тиганче смлените кедрови ядки, черния пипер, 50 мл Liquamen и една чаша от вече готовото прецедено бульонче.

Изчакваме леко да заври и доливаме от прясното мляко до тогава, докато ни се стори, че вече не е съвсем нетърпимо солено.

Счукваме в едно хаванче съвсем финно двата белтъка и сгъстяваме сосчето с него. Т.е. ако имате късмет. На мен ми помогна пак нишистето.

Това е така нареченият "Бял сос".

Разпределяме пиленцето в чинийки и го поливаме обилно с него.


Няма коментари:

Публикуване на коментар