MVLSVM
Apicius I, 1
Продукти за около 5 л.:
4,5 л. сухо вино ( бяло, розе или червено)
1 кг. мед
7 дафинови листа
7-10 зърна грубо смлян черен пипер и
двойното количество счукан кориандър
Приготвяне:
Кипваме на котлона меда с 1 л. вино и го оставяме да побълбука леко 2-3 минутки.
Слагаме подправките докато е още горещо и го оставяме да пренощува с тях за да поеме.
На другия ден прибавяме останалото вино, разбъркваме и забравяме всичко това за една цяла седмица.
Преди употреба раздрусваме.
Останалото е ясно.
Наливане, изпиване, примлясване.
Pro salute omnium!
И да сте живи и здрави!
Превод:
Парадоксално вино с подправки: Начин на приготвяне на парадоксално вино с подправки: 15 фунт мед ( около 4,9кг) добави към 2 секстарии вино (около 1,1л) в един бронзов съд, така че да свариш виното на меден бульон.
Подгрей на слаб огън от сухи дърва и бъркай с бъркалка докато ври. Щом започне да се пени, се гаси като се пръска с вино, докато започне да утихва когато силата на огъня намалее. Като изстине, огънят отново се разпалва.
Това се прави два и три пъти, и чак тогава се сваля от печката, а на следния ден се отстранява пяната.
Тогава добави 4 унции (около 110г) черен пипер, 3 скрупели (около 3,4г) смлян мастикс(истинска дъвка), по една драхма (около 4,4г) дафинов лист и шафран, 5 препечени костилки от фурми заедно с предварително накиснатите във вино фурми, но преди това прибави според количеството и бройката толкова вино, че да се получи един мек вкус от подправките.
Щом всичко това е готово, добави 18 секстарии (около 9,9л) леко вино. Въгленът ще помогне да го завърши. (докато завира).
Парадоксално вино с подправки: Начин на приготвяне на парадоксално вино с подправки: 15 фунт мед ( около 4,9кг) добави към 2 секстарии вино (около 1,1л) в един бронзов съд, така че да свариш виното на меден бульон.
Подгрей на слаб огън от сухи дърва и бъркай с бъркалка докато ври. Щом започне да се пени, се гаси като се пръска с вино, докато започне да утихва когато силата на огъня намалее. Като изстине, огънят отново се разпалва.
Това се прави два и три пъти, и чак тогава се сваля от печката, а на следния ден се отстранява пяната.
Тогава добави 4 унции (около 110г) черен пипер, 3 скрупели (около 3,4г) смлян мастикс(истинска дъвка), по една драхма (около 4,4г) дафинов лист и шафран, 5 препечени костилки от фурми заедно с предварително накиснатите във вино фурми, но преди това прибави според количеството и бройката толкова вино, че да се получи един мек вкус от подправките.
Щом всичко това е готово, добави 18 секстарии (около 9,9л) леко вино. Въгленът ще помогне да го завърши. (докато завира).
Няма коментари:
Публикуване на коментар