COCLEAS
(Охлюви)
Apicius VII, 18, 2
Продукти за 4 порции:
24 охлюва
1/4 ч.л. сол
2 с.л. от най-добрия зехтин
1/2 ситно нарязана попарена глава лук и 1/2 скилидка чесън вместо laser
1 с.л. рибен сос вместо liquamen
щипка счукан или смлян черен пипер
Приготвяне:
ОК. Този път съвсем бързо и безболезнено. На вашето внимание, оригинала:
Изпържи охлювите в чиста сол и олио. Полей ги с laser, liquamen, пипер и олио.
Да. Това е.
Така и направих. Запържих ги, полях ги със сосчето, поразбърках ги малко преди да ги сваля от огъня, а после си ги изядох.
Не очаквах кой зане колко от този експеримент, но изненадата беше наистина доста приятна.
Вече бях писал някъде, че този laser вече го няма. Предполага се, че е имал вкус на стар чесън и затова го замествам понякога с мечи лук, а други ентусиасти пък варен кромид слагат.
Този път взех не само и двете, а и половин скилидка ситно нарязан истински чесън.
И тъй като декорацията ми беше от девисил, съвсем случайно открих, че и той на това място се вписва идеално.
Да ви е сладко!
А сега и не само останалите рецепти от "De re coquinaria", а и едно истинско указание за тези които винаги са си мечтали да открият една ферма за охлюви, за да си ги угояват.
COCLEAS LACTE PASTAS
(Угоени oхлюви с мляко)
Apicius VII, 18, 1
Вземи охлюви, подсуши ги и им махни мембраната за да могат да излязат.
Сложи ги първия ден в мляко и сол, а на следните дни само в мляко и махай всички часове тора.
Щом са угоени така, че да не могат да се скрият, изпържи ги в олио. Прибави oenogarum.
Подобно могат да бъдат и с каша угоени.
Сложи ги първия ден в мляко и сол, а на следните дни само в мляко и махай всички часове тора.
Щом са угоени така, че да не могат да се скрият, изпържи ги в олио. Прибави oenogarum.
Подобно могат да бъдат и с каша угоени.
PS. от Драго
Ако сте наистина толкова невежи като мен, с удоволствие ще ви спестя голямото ровене в латинските речници.
Oenogarum е смес от liquamen (рибен сос) и вино. Т.е. един вид pasum който пък сега няма да обяснявам.
Следващата е още по-кратка.
COCLEAS ASSAS
(Печени oхлюви...)
Apicius VII, 18, 3
... с liquamen, черен пипер и кимион. Поливай ги постоянно.
И за последно:
ALITER COCLEAS
(Охлюви по друг начин)
Apicius VII, 18, 4
Сложи ги живи в пшеничено брашно и мляко. Като се угоят, вари ги.
И пак, да ви е сладко!
.
Брех, тези римляни с изпражненията ли са ги лапали тези охлюви :)))
ОтговорИзтриванеОт свекито на сестра ми знам, че се държат гладни , за да се изчистят от гореспоменатото.
Чудесен блог, поздравления!
Е, ти навлизаш вече в детайли. :))
ОтговорИзтриванеХубаво е, че ти хареса и едно цяло чудо, че го намери fedora ! :))
Благодаря ти!
Предизвика ме да направя нещо римско и се поразходих насам-натам. Има много интересни неща, но това не е от тях! Ужас... пак хлъзльовци... И така ясно-хубави снимки, че чак гледам встрани... Друго ще си избера, Драго-рожденик! :)
ОтговорИзтриване