събота, 12 юни 2010 г.

Гарнитура от печени дюли


PATINA DE CIDONEIS
Apicius IV, 2, 37





Продукти за 4 порции:

500 гр. дюли
1/2 праз
50 мл. Defritum (Гроздов петмез)
3 ч.л. мед
Зехтин
Liquamen (или тайландски рибен сос)


Приготвяне:

То е по-лесно дори от лесно:

Запържваме праза с почистените и нарязани дюли в зехтин, и като прибавим меда и петмеза, задушаваме с малко вода всичко това до леко омекване.

Пасираме, прибавяме от инат и малко рибено сосче - готово!


Най-големият проблем изникна обаче точно сега.

Кога или като какво да ги сервираме?!

Преди 2000 години може и като десерт да са били почитани, но в днешно време праза определено ще пречи!

За това след много примлясване и дълго умуване, реших все пак да послуишам съвета на някой с доста повече кулинарен опит от моя и ви ги презентирам сега като една отлична контрастна дъхава гарнитурка към всякакви печени мръвки и по-тежки кафяви сосчета.

Стискам ви палци!

Добър апетит и на слука!



Няма коментари:

Публикуване на коментар