PATINA DE PIRIS
Apicius IV, 2, 35
Продукти:
1 кг круши
2 с.л. мед
200 мл Passum (вино със стафиди)
2 щипки счукан или смлян кимион
Liquamen (или тайландски рибен сос)
Зехтин
4 яйца
Черен пипер от мелничката
Приготвяне:
Обелваме крушите, изчистваме ги от семките, нарязваме ги на четири и ги варим с пасум, мед, кимион, малко зехтин и ликвамен до пълно омекване.
Пюрираме ги добре с пасатор и ги оставяме да изстинат.
Разбиваме яйцата много съзнателно с миксера и ги разбъркваме с крушовото кремче.
Изсипваме всичко в една добре намазана с масло форма за печене и ги печем похлупени при около 150 C° във фурната. (Сместа трябва просто бавно да съхне)
Побоцваме го от време на време с клечка за да не ни е скучно и като видим, че вече нищо не лепне по нея го изваждаме и поръсваме с черен пипер защото така е казал Apicius. B)
PS.
При мен се получи отгоре с коричка, а вътре си остана меко кремче. Може би така и трябва да бъде, но ако някой мисли че съм объркал нещо, то нека да се обади.
Този десерт го гледам от дълго време, може би от времето на Римската империя..., та, сякаш му дойде времето!
ОтговорИзтриванеСамо не ми е ясно как хем да го захлупим, хем да съхне под капака.
Привет и благодаря за интереса!
ОтговорИзтриванеАз го похлупих, защото започна бързо да се зачервява. Трябва просто бавно да се пече т. е. Почти да съхне, защото е доста течно до колкото си спомням. Радвам се, че искаш да го направиш, но не очаквай кой знае каква сензация. Простичко домашно кремче. Аз бих го сервирал дори с разбита прясна сметана.
Благодаря за отговора!
ОтговорИзтриванеНе очаквам сензация. Именно това търся - нещо простичко.
Благодаря и аз от името на Апиций! :)
ОтговорИзтриванеДа ти е вкусно!