събота, 12 юни 2010 г.

Десерт от круши


PATINA DE PIRIS
Apicius IV, 2, 35



Продукти:

1 кг круши
2 с.л. мед
200 мл Passum (вино със стафиди)
2 щипки счукан или смлян кимион
Liquamen (или тайландски рибен сос)
Зехтин
4 яйца
Черен пипер от мелничката


Приготвяне:

Обелваме крушите, изчистваме ги от семките, нарязваме ги на четири и ги варим с пасум, мед, кимион, малко зехтин и ликвамен до пълно омекване.

Пюрираме ги добре с пасатор и ги оставяме да изстинат.

Разбиваме яйцата много съзнателно с миксера и ги разбъркваме с крушовото кремче.

Изсипваме всичко в една добре намазана с масло форма за печене и ги печем похлупени при около 150 C° във фурната. (Сместа трябва просто бавно да съхне)

Побоцваме го от време на време с клечка за да не ни е скучно и като видим, че вече нищо не лепне по нея го изваждаме и поръсваме с черен пипер защото така е казал Apicius. B)


PS.
При мен се получи отгоре с коричка, а вътре си остана меко кремче. Може би така и трябва да бъде, но ако някой мисли че съм объркал нещо, то нека да се обади.






4 коментара:

  1. Този десерт го гледам от дълго време, може би от времето на Римската империя..., та, сякаш му дойде времето!

    Само не ми е ясно как хем да го захлупим, хем да съхне под капака.



    ОтговорИзтриване
  2. Привет и благодаря за интереса!
    Аз го похлупих, защото започна бързо да се зачервява. Трябва просто бавно да се пече т. е. Почти да съхне, защото е доста течно до колкото си спомням. Радвам се, че искаш да го направиш, но не очаквай кой знае каква сензация. Простичко домашно кремче. Аз бих го сервирал дори с разбита прясна сметана.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за отговора!
    Не очаквам сензация. Именно това търся - нещо простичко.






    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря и аз от името на Апиций! :)
    Да ти е вкусно!

    ОтговорИзтриване