Bookmark and Share

събота, 12 юни 2010 г.

Сос за калмари по друг начин


ALITER SEPIAS
Apicius IX, 4, 4



Продукти за 4 порции:

1 кг бебета калмари или октоподчета
3 жълтъка
1/4 с.л. мед
2 с.л. Liquamen (тайландски рибен сос)
2 с.л.бяло вино
1/2 с.л. оцет
2 с.л.слънчогледово олио
200 мл бульон от варените калмари
1 щипка счукан кимион
1 щипка счукан пипер
1 клонче девесил
1 клонче свеж кориандър
3-4 листенца мента или джоджен
2 с.л. нишесте


Приготвяне:

Попарваме главоногите бебенца с вряла вода и ги варим 1-2 минути. Ако са поотраснали вече варим 5 минути.
Изваждаме ги от водата и ги оставяме да се изцедят като ги подсушаваме после много добре и старателно с кърпа.

Сега започваме сосчето. Разбъркваме за целта жълтъците с меда, олиото, оцета, виното, рибеното сосче и бульона от варените калмари. Прибавяме кимиона, пипера и ситно нарязаните подправки, разбъркваме добре отново и го оставяме да поври на слаб огън още 10 минути.

През това време запържваме бързо, но добре от всички страни морските обитатели.

Сервираме ги в топли чинийки, сгъстяваме сосчето с нишесте и поливаме с него обилно отгоре.

Ммм... Не е сосче, а една малка мечта и който не я опита, сам ще си е виновен.

Добър апетит мили деца и да ви е сладко!


Превод: 
Черен пипер, девесил, кимион, пресен кориандър, сушена мента, жълтъци, мед, рибен сос, вино, оцет и малко олио. И след като заври, сгъсти с нишесте.



PS.
Само без паника, ако случайно липсва някоя подправка.
Аз лично в момента нямах девесил и за това прибавих клонче риган и още едно мащерка.
Малко препечени бадеми на люспи закръглят вкуса и сосчето става просто неотразимо!
Единственият му недостатък е, че е толкова вкусно, че може да се окаже изведнъж недостатъчно.
При мен поне беше така и за това ви препоръчвам веднага двойната доза.


Няма коментари:

Публикуване на коментар