ESICIA DE PORCINVS
Apicius II, 1, 7
Продукти за 4 порции:
800 г свинско смляно месо
1 сухо хлебче или 2 филийки сух бял хляб
Малко бяло вино
Caroenum (Вид много гъст гроздов сироп, петмез)
Сол и черен пипер от мелничката
Liquamen (тайландски рибен сос)
20 зърна черен пипер
1 шепа кедрови ядки
Приготвяне:
Накисваме хляба в бялото вино и го разбъркваме заедно със смляното месо като добавяме на вкус или на око подправките и то точно по толкова, колкото всеки всеки сметне за нужно.
От сиропа и рибеното сосче за мен сложих по 2 с.л., но мисля, че за вас този риск все пак не мога да го поема.
За по-сигурно важи както винаги основното правило: слагай по малко и опитвай малко по-често отколкото си мислиш, че трябва.
От каймата правим кюфтенца като във всяко едно завиваме по 3-4 цели зърна черен пипер и по 5-6 кедрови ядки, а после ги пържим в зехтин като си отваряме очите на четири, защото много бързо прегарят.
Това е.
Нормални кюфтенца, но все пак малко по-други. Нямах було, каквото изисква оригинала, но и така станаха чудни.
На престрашилите се да им е сладко!
Буквален превод:
Кюфтета в було: Омеси кълцано месо с накиснат във вино бял хляб* без кората (*medulla siligine(i) някои превеждат също като пшеничен булгур).
Прибави също счукан черен пипер, рибен сос, и ако искаш, плодове от мирта без костилките.
Оформи малки кюфтета, в които забождаш кедрови ядки и цели зърна черен пипер.
Завий в було и опечи с Caroenum.
много смешна РиМска Ре-Цепта! ;))
ОтговорИзтриванеримлянистите са получавали тайландския рибешки сос по DHL и по FedEx... или в един по-късен етап по Еконт ;)))
От тая Ре-цепта ми ре-сцепиха петите от смЕх...
Да, много весело стана. :)
ИзтриванеТайландският рибен сос е най-близък по технология на производство с римския, но разбира се, който не е съгласен може и сам да си го направи.
А аз пък се питам, какви са тези хора, които пишат такива анонимни коментари?!