вторник, 24 август 2010 г.

Пълнена тиквичка с луканкови кюфтета по римски


Excerpta a Dragos






Продукти за кюфтетата:

500 гр. смляно свинско месо
2 клончета седефче
2 клончета мащерка
2 клончета магданоз
1/2 ч.л. смлян кимион
1/4 ч.л. смлян черен пипер
1 шепа кедрови ядки
1 с.л. сос от стриди







Продукти за соса:

4 клончета магданоз
4 клонче девесил
8 листенца мента
2 с.л. мед
2 с.л. рибен сос
2 с.л. сос от стриди
2 с.л. балсамико
1 с.л. счукан кимион
1/2 ч.л. счукан черен пипер
150 мл. вода
1 с.л. нишесте за сгъстяване



Освен това:

1 цяла кръгла средноголяма тиквичка








Начин на приготвяне:

Ок, не е вече съвсем непознато, за това колкото мога на по-гъсто и по-кратко:

Забъркваме кимионовото сосче, оставяме го да заври и сгъстяваме с нишестето.

Заколваме тиквичката като диня, изчистваме я с лъжица и пълним с предварително изпържените кюфтета.

Наливаме я след това догоре със соса, похлупваме отново с капака и бутаме поне за 1 час във фурната за да не хруска при дъвчене много.

Ами това е.

Честито както на вас, така и на мене.








PS.
Един малък тип от добрата стара "De re coquinaria", книга 3-та "Градинаря":
1) За зеленчука: Как всички зеленчуци ще станат смарагдово-зелени: Всичките зеленчуци ще станат смарагдово-зелени, ако се сварят с натриев бикарбонат (хлебна сода).







Да ви е сладко!

20 коментара:

  1. Прекрасна много смешна тиквичка!!! Страхотни снимки и аплодисменти за майстора!!! Все има с какво да ме изненадаш и очароваш. Страхотен кеф ми е да те чета и гледам нещата,каито приготвяш.Много е чаровно всичко ...

    ОтговорИзтриване
  2. Hayırlı sabahlar. Ellerinize sağlık. Çok güzel ve leziz görünüyor.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  3. Да, благодаря ти, но една усмивка е напълно достатъчна Вкусно. :)

    Ти знаеш колко те ценя, нали Йоли?! И не само заради помощта ти. :)

    ОтговорИзтриване
  4. О, благодаря Fuat!

    А твоята готварска сбирка е просто разкошна!

    Трябва обезателно да разменим опит.

    Ще се радвам да ни погостуваш в нашия вкусен форум www.my-worlds.de

    Езика не би трябвало да е голям проблем с "Google-translator".

    Надявам се до скоро! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Драго, страхотно ястие :) И много вкусни снимки :)

    ОтговорИзтриване
  6. Хей, привет Еос! Каква изненада! :)

    Така се радвам наистина, че ти харесва!

    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  7. Драго очите ми останаха в тази твоя тиква:) Толкова апетитно изглежда че олигавих клавиатурата чак:))))

    ОтговорИзтриване
  8. Ах... ами преглъщай по-бързо тогава ZI4E! :))
    Но най-добре я опитай докато сезона и не е минал. Става толкова бързо, че дори нямаш време и да се каниш. Малко кюфтенца, някакво сосче, капака отгоре и хайде във фурната да поседи на топло. :)
    Да ти е сладко!

    ОтговорИзтриване
  9. Непремено ще я опитам тъкмо имам тикви тази година, та няма да пропусна тази рецепта със сигурност.

    ОтговорИзтриване
  10. Впечтлена е меко казано, че съм след тази рецепта! :)
    Вкусно е със сигурност, красиво е видно от снимките, въпросът е как се чака до сезонът на тиквичките?! :)
    Аплодисменти за майстора! :)

    ОтговорИзтриване
  11. О, това е само една кръгла тиквичка съчетана с две други римски рецепти, които вече бях правил.

    А докато им дойде сезона с удоволствие бих ти препоръчал и нещичко друго. Само мъничко смелост и обещавам, че ще си заслужи. :)

    Благодаря ти Ева! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Predivan blog sa fantasticnim fotografijama i receptima! Drago mi je sto sam vas nasla :)))

    Vaš savet: ''Све поврће ће бити смарагдно зелене боје, ако се кува са Натрон'', da li prvo skuvate tikvice u sodi bikarboni pa ih punite... kako... ako moze detaljnije objasnjenje :)))

    Hvala puno!!!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравей и тук jacamaca! :)
    Този съвет е от най-старата готварска книга в света "De re coquinaria" и е по-стар от 2000 години.
    По-горе съм го цитирал дословно, а го направих по следния начин:
    Пуснах тиквичките във вряща вода, прибавих 1 супена лъжица натрон (хлебна сода) и ги варих така около 1 минута. После ги подсуших и обработих нататък.
    Дано ме разбереш някак. :)
    Благодаря ти и до скоро в www.my-worlds.de !
    Щастлива неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  14. Hvala puno na brzom odgovoru Drago, zaista ste extra :)

    ОтговорИзтриване
  15. Hvala i prijatna i srecna nedelja, upravo pravim ove tikvice :)

    Samo se bojim da mi voda ne pokipi kad stavim sodu bikarbonu :(, valjda nece ... :) pazicu ;)

    ОтговорИзтриване
  16. Успех jacamaca! :)
    Стискам ти палци! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Drago, navrati na moj blog čeka te nagrada za ovaj tvoj neverovatno lep i inspirativan blog :)))

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря ти Яворка!
    Един усмихнат ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  19. Драго, с това "седефче" в началото ме върна в детството! ))) ... прозвуча ми като билката "кихни сладко" от приказката на Вилхелм Хауф за джуджето Дългоноско...
    А после... мащерка, магданоз, кимион, кедрови ядки, черен пипер, девесил, кимион... такава главозамайваща комбинация, пред която билката на Дългоноско сигурно ще избледнее!
    Продължавам да се възхищавам на "любовното" ти отношение към кулинарията!)))

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей Еми!
    Това последното в кавичките винаги е било ключа за всичко.
    Нищичко ново.

    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване