сряда, 22 септември 2010 г.

Свинско виме на скара


SVMEN
Apicius VII, 2, 1
Продукти за 4 порции:

600г свинско виме
2 дафинови листа
2 пъпки карамфил
1 глава лук
1 морков
1 парченце целина
1 ч.л. солЗа соса:


50 мл бяло вино
5 с.л. пасум или 2 с.л. порто
2 с.л. Liquamen (или тайландски рибен сос)
200 мл от бульона
3-4 клончета девисил
1/4 ч.л. черен пипер
2 с.л. нишесте за сгъстяване


 


Приготвяне:


Обелвеме лука и го разрязваме на две половини. Шпиковаме го с карамфил и дафинов лист по гърба, и го запичаме във все още празната тенжера.

Слагаме после вимето вътре, хвърляме няколко зеленчука, заливаме всичко с вода, посоляваме и варим търпеливо приблизително 2 часа. Ако някой случайно бърза за някъде да не се притеснява, а да съкрати процедурата с една тенджера под налягане.

След това приготвяме сосчето. За целта овкусяваме с черен пипер, девесил, рибен сос, чисто вино и пасум около 200мл от бульончето, като го опитваме и примлясваме почти непрекъснато.
На това място трябва да си призная, че се осмелих да добавя в добър римски стил и мъничко кориандър, 1 ч.л. мед, и една цяла щипка мащерка даже. Да ме извинява добрия Апиций, но ми се стори, че просто така трябва.

Накрая сгъстяваме с нишестето и заливаме с готовото сосче навитото на рулца виме, които вече сме посолили и запекли на барбекюто.

Ами горе-долу това е.

Вкусно!

И как няма. Препечена свинка кожичка никога не отказвам. 
Свинско виме на скара

2 коментара:

  1. Искам онази там ... препеченката,която така вкусно е щръкнала нагоре.Ммммммм......обичам свински кожички.Май обичам всичко,що е вредно,а?Е,един път се живее .... давай кожичките и отравяй бирата.Това е !!!

    ОтговорИзтриване