неделя, 19 декември 2010 г.

Сос за шницел

LUS IN COPADIIS
Apicius VII, 6, 8




 Продукти:

1 жълтък
1/2 с.л. девисил
1 с.л. мента
1 щипка смлян ким
1 щипка черен пипер
1 ч.л. нард*, но го заместваме с портокалов цвят или портокалов сок.
1 с.л. мед
1 с.л. оцет
2 с.л. Liquamen (рибен сос или от стриди)
1 с.л. зехтин
100 мл вода
1 дафинов лист
1 клонче чубрица
нишесте за сгъстяване



Начин на приготвяне:

Варим всичко 5-10 минути, сгъстяваме с нишистето, доовкусяваме, поливаме мръвката, хапваме и това е.





Превод:
Черен пипер, девисил, ким, мента, цвят от нард, подправки, един жълтък, мед, медена вода, оцет, рибен сос и зехтин.



* Интересно:

Нард е една много ценена в древността дива подправка и билка известна и до днес заради малко скрита реклама в библията (Мария помазва краката на Исус Христос с нардово масло).

Родината на това скъпоценно растение са Хималаите. Среща се също в Авганистан и в някои части на Китай, но поради безскрупулното му събиране е вече почти на изчезване така, че в Тибет е дори забранено за износ. Пак там, както и в северна Индия се правят опити за неговото култивиране.
Корените му се използват още от древноиндийската медицина като успокоително, а Овидий разказва за мъже мажещи косата си с масло от нард. Знещите немски могат да намерят повече за Valeriana jatamansi -тук -.


9 коментара:

  1. Много се радвам, че продължаваш да поднасяш римските изкушения както само ти умееш!
    Сосът няма да коментирам, доверявам се изцяло на теб, изглежда божествен!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, бях ги занемарил мъничко, но не ми се доверявай толкова Ева, защото това са наистина само експерименти. Някои не за всеки ден, други пък не са за всеки.
    Много от тях обаче си заслужават, а някои пък са неповторими съкровища.
    Любобитството играе тук май най-важната роля.
    Опитай и ти.
    Който не рискува и не печели. ;)

    Благодаря ти! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря за чудесната идея!!!
    Ще изпробвам още утре този сос, но с ярешко месо. Надвама се да се получи добра комбинация, зашото и друг път съм добавяла портокалов сок в сосове, но тук има такива чудни подправки, че комбинацията им ще даде страхотен вкус на месото.
    Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  4. И аз ти благодаря за доверието Vili !

    Все пак не се осланяй много на мерките, защото доовкусяването е най-важно. На мен ми се наложи да добавя например още малко сладичко, а за яренце бих сложил повече мента или най-добре нашенски джоджен, гьозум или както при вас още му казвате. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ееееееее,страшно е това,Драго!Веднага ще го опитам.А за теб - солена целувка от Бургас!

    ОтговорИзтриване
  6. :) Ммм... чак от там ли ми я носиш? :)

    И за теб Йоли! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Днес приготвих едно свинско филе във фолио и въпреки старанията ми стана сухо, тогава се сетих за твоята невероятна римска кухня. Благодарение на теб спасих вечерята и за моя изненада дори злоядите ми деца харесаха този сос.

    ОтговорИзтриване
  8. Какъв по-хубав коментар от този бих могъл да си пожелая?! :)
    Благодаря ти Pavlety!

    Между другото, месото става много по-рано готово отколкото обикновено си мислим.
    Аз го обичам дори когато остане мъничко розово.

    Опитай отново.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно си прав! Ще опитам и другите сосове, бях се притеснила от дългия списък с подправки, но не било страшно. Записвам си рецептата за този в моето блогче!

      Изтриване