Bookmark and Share

понеделник, 3 януари 2011 г.

Сос за всички видове черупчести мекотели

LUS IN OMNE GENUS CONCILIORUM
Apicius IX, 7





 Продукти:

1 ч.л. девисил
1 ч.л. сушена мента или джоджен
1 ч.л. смлян кимион
1 щипка черен пипер
1 ч.л. магданоз
1 с.л. мед
2 с.л. Liquamen (рибен сос, от стриди или и двете)
По желание също индийски дафинов* лист или вместо него малко кардамом и канела



Начин на приготвяне:

Смесваме и поливаме.
Уф... твърде е късо. Прочетете го още няколко пъти. 
  



Превод: За всеке вид черупчести: Черен пипер, девесил, магданоз, сушена мента, не малко кимион, мед и liquamen. Ако искаш, сложи листа от malabathrum*.

* Интересно:

Cinnamomum tamala или така нареченият индийски дафинов лист е в северна Индия много обичан, но другаде вече почти не се използва.
Дървото е от рода на канелата, а самите листа имат по дължина три типични успоредни жилки.

Подправката е била много известна в античните времена и особено в древния Рим където е била назовавана malobathrum, malabathrum или просто folia (листа), поради което в много рецепти е била погрешно превеждана като дафинов лист от средиземноморието. 
През среновековието също е било възможно навсякъде да се купи, дори до 16-век е била много използвана при варенето на бира.
По-късно обаче става жертва на неимоверно нарастналия асортимент екзотични подправки и с течение на времето напълно се забравя.
Повече тук.

9 коментара:

  1. Драго, кратко и ясно :)
    Но очичките ми се "разшириха" при вида
    на снимките!!!!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. :)) Ами как няма... мидички Дани. :))

    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. От доста време им се каня на тези твои римски произведения:) Възпира ме единствено факта, че част от съставките малко трудно се намират в БГ. Сега с този индийски дафинов лист направо ме закопа:)Сосчето изглежда интригуващо и многообещаващо. А и с тези миди и морскообразни, как да не го направи човек:)

    ОтговорИзтриване
  4. О, много малко продукти ги няма Руми, а и не всички са задължителни освен ако не искаш съвсем точно да знаеш. :)

    Това сосче е по-скоро за любопитни, но ако желаеш да опиташ наистина нещо специално, забъркай това тука:

    http://drago-roma.blogspot.com/2010/06/blog-post_8532.html

    Току що видях обаче, че там снимките ми ги няма! Това пък как може да стане?! Пак ми намериха работа :(

    ОтговорИзтриване
  5. Искам да си отхапя онази ... най-горната.Сочна,златиста,апетитна и ароматна.Просто си ужасен.И да,кратичко е.Не го четох 3 пъти,ама 333 пъти се върнах да ти гледам вкусните снимки!Пък!!!

    ОтговорИзтриване
  6. Ооооо,сега пък .... анонимен.Срамота,забравих да се подпиша! ми Йоли съм,кой друг ...

    ОтговорИзтриване
  7. Ами познах те веднага пък. :))

    И сред много повече бих те познал, вкусно. :))

    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  8. Никаква мазнина ли няма в соса?

    ОтговорИзтриване
  9. Не, никакви, а и повечето римски сосчета без термична обработка са подобни.

    ОтговорИзтриване