LUS IN OMNE GENUS CONCILIORUM
Apicius IX, 7
Продукти:
1 ч.л. девисил
1 ч.л. сушена мента или джоджен
1 ч.л. смлян кимион
1 щипка черен пипер
1 ч.л. магданоз
1 с.л. мед
2 с.л. Liquamen (рибен сос, от стриди или и двете)
По желание също индийски дафинов* лист или вместо него малко кардамом и канела
1 ч.л. девисил
1 ч.л. сушена мента или джоджен
1 ч.л. смлян кимион
1 щипка черен пипер
1 ч.л. магданоз
1 с.л. мед
2 с.л. Liquamen (рибен сос, от стриди или и двете)
По желание също индийски дафинов* лист или вместо него малко кардамом и канела
Начин на приготвяне:
Смесваме и поливаме.
Смесваме и поливаме.
Уф... твърде е късо. Прочетете го още няколко пъти.
* Интересно:
Cinnamomum tamala или така нареченият индийски дафинов лист е в северна Индия много обичан, но другаде вече почти не се използва.
Cinnamomum tamala или така нареченият индийски дафинов лист е в северна Индия много обичан, но другаде вече почти не се използва.
Дървото е от рода на канелата, а самите листа имат по дължина три типични успоредни жилки.
Подправката е била много известна в античните времена и особено в древния Рим където е била назовавана malobathrum, malabathrum или просто folia (листа), поради което в много рецепти е била погрешно превеждана като дафинов лист от средиземноморието.
Подправката е била много известна в античните времена и особено в древния Рим където е била назовавана malobathrum, malabathrum или просто folia (листа), поради което в много рецепти е била погрешно превеждана като дафинов лист от средиземноморието.
През среновековието също е било възможно навсякъде да се купи, дори до 16-век е била много използвана при варенето на бира.
По-късно обаче става жертва на неимоверно нарастналия асортимент екзотични подправки и с течение на времето напълно се забравя.
Повече тук.
По-късно обаче става жертва на неимоверно нарастналия асортимент екзотични подправки и с течение на времето напълно се забравя.
Повече тук.
Драго, кратко и ясно :)
ОтговорИзтриванеНо очичките ми се "разшириха" при вида
на снимките!!!!
Поздрави!
:)) Ами как няма... мидички Дани. :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
От доста време им се каня на тези твои римски произведения:) Възпира ме единствено факта, че част от съставките малко трудно се намират в БГ. Сега с този индийски дафинов лист направо ме закопа:)Сосчето изглежда интригуващо и многообещаващо. А и с тези миди и морскообразни, как да не го направи човек:)
ОтговорИзтриванеО, много малко продукти ги няма Руми, а и не всички са задължителни освен ако не искаш съвсем точно да знаеш. :)
ОтговорИзтриванеТова сосче е по-скоро за любопитни, но ако желаеш да опиташ наистина нещо специално, забъркай това тука:
http://drago-roma.blogspot.com/2010/06/blog-post_8532.html
Току що видях обаче, че там снимките ми ги няма! Това пък как може да стане?! Пак ми намериха работа :(
Искам да си отхапя онази ... най-горната.Сочна,златиста,апетитна и ароматна.Просто си ужасен.И да,кратичко е.Не го четох 3 пъти,ама 333 пъти се върнах да ти гледам вкусните снимки!Пък!!!
ОтговорИзтриванеОоооо,сега пък .... анонимен.Срамота,забравих да се подпиша! ми Йоли съм,кой друг ...
ОтговорИзтриванеАми познах те веднага пък. :))
ОтговорИзтриванеИ сред много повече бих те познал, вкусно. :))
Благодаря ти!
Никаква мазнина ли няма в соса?
ОтговорИзтриванеНе, никакви, а и повечето римски сосчета без термична обработка са подобни.
ОтговорИзтриване