събота, 5 февруари 2011 г.

Фрикасе а ла Матий

MINUTAL MATIANUM
Apicius IV, 3, 4



 Продукти:

200 г телешко месо
800 г свински гръб с кожата
1 праз
1 глава лук
2 матианови ябълки* (или две други, но по-кисели)
зехтин
2 х 1 ч.л. оцет
1/2 ч.л. мента или джоджен
1/4 ч.л. смлян кимион
2 х 1 щипки черен пипер
2 х 1/4 ч.л. смлян кориандър и или
1 с.л. свеж кориандър
1 щипка корени от лазер (асант или в краен случай малко запържен лук)
1 с.л. мед
1 с.л. defritum (петмез)
2 х 1 с.л. Liquamen (рибен сос, от стриди или и двете)
нiшeсте за сгъстяване на соса



Начин на приготвяне:

Имах нещастието да прочета два превода на тази рецепта, които я тълкуваха по не съвсем един и същ начин и за това ще ви представя моя вариан без особени претенции за правилност, но за това пък с уверението, че ще се получи.
  
И така, сваряваме първо свинското в половин литър вода заедно с малко зеленчуци за супа, след което го изваждаме и нарязваме на удобни за лапане малки парчета.
Нарязваме също и телешкото на ситно и го запържваме в малко зехтин заедно с праза, лука и всички подправки. Подслаждаме с меда и петмеза, добавяме Liquamen, подкиселяваме леко с оцет, хвърляме вътре свинските мръвки и заливаме всичко това с бульона.

Като поври почти до готовност прибавяме ябълките нарязана на тънки филийки или пък на кубчета. Oставяме да си покъкри от удоволствие още 15-тина минути и го сгъстяваме накрая с нiшeстето.

Хм... като, че ли свършихме.
Остава само да доувкосим още веднъж за последно, да поръсим отново с черен пипер и да ударим камбанката за обяда.






Да ви е сладко!



Превод на оригиналната рецепта:
Сложи в една тенджера олио, рибен сос и бульон, нарежи праз, кориандър и свинско месо.
Нарежи сварената свинска плешка заедно с кожата на кубчета. Остави всичко да поври. Когато е полуготово, добави матианови ябълки без семките и нарязани на кубчета. Докато ври, прибави черен пипер, кимион, свеж кориандър или на зърна, мента, корени от лазер, налей оцет, мед, рибен сос, малко defritum (петмез)и от собствения сос и овкуси с малко оцет.Остави да кипне. Щом заври, натроши тесто и сгъсти с него. Поръси черен пипер отгоре и сервирай.



* Интересно:
Това превъзходно ястие носи името на добрия стар Матий, който е бил приятел на Юлий Цезар и се е занимавал на времето с градинарство. Освен, че е написал една известна книга за домакинството се е прочул и с облагородяване на ябълкови дръвчета. Сорта "Malum Matianum" носи дори неговото име, поради което съответно и тази рецепта.


Фрикасе а ла Матий

6 коментара:

  1. Драго, звучи и има вид на вкуснотия :)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, вкусничко си е Дани.
    И ако не знаех, че е римско щях да си помисля, че съм забъркал някаква нашенска манджичка.
    Този път не беше чак толкова екзотично.

    Хубав ден и на теб и благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасен блог - оригинална тема, красиви фотографии, прецизна кулинария. Адмирации.
    За породен път се убеждавам, че представителите на силният пол могат да правят чудеса в кухнята.
    Живея с двама такива и постепенно от досадно задължение, вече гледам на готвенето с любопитство.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря The witch! :)
    И аз се поразходих при теб и мисля, че с чиста съвест бих могъл да се хвана на бас, че не е само любопитствота май. Обичаш го даже, но не искаш само да си признаеш. :)

    Чудесно блогче! Браво!

    ОтговорИзтриване
  5. Hola DRAGO ...desde VIGO ESPAÑA ....me encanta el haber encontrado tu blog y tus recetas ..me gustan..te sigo y te invito a compartir mis recetas y blog ...saludos MARIMI

    ОтговорИзтриване
  6. Hola Marimi,
    Con gran placer, pero no hablan español. ¿Hablas alemán?
    Me alegro de que como las recetas romanas.
    Saludos cordiales!
    Lo siento por el mal español, pero que Google es culpable.

    ОтговорИзтриване