Bookmark and Share

петък, 24 юни 2011 г.

Пиле с лазеров сос

PULUM LASERATUM

Apicius VI (Aeropetis/Птици) ,9 ,5
De re coquionaria / За готварството
 



Продукти:

няколко клончета девисил
1/2 ч.л. счукан черен пипер
liquamen (тайландски рибен сос)
бяло вино и
свеж laser, който заместваме с асант и, или една глава чесън






Начин на приготвяне:

Убийствено лесен.

Нарязваме девисила на ситно, слагаме черен пипер, прибавяме от вълшебното рибено сосче да кажем 2-3 лъжици и наливаме от бялото вино докато соленото стане почти напълно търпимо.

Сега на това място, ако бяхме връсници на Цезар щяхме да овкусим с лазер, но тъй като тази древна подправка вече не съществува, в най-добрия случай ще я заместим с асант и, или ще сложим в сосчето просто една глава чесън.

Поставяме нарязаното пиленце в пръстен съд за по автентично, изсипваме соса отгоре и печем  като поливаме периодически с него до едно вкусно и приятно златисто-червено.

Това е.
Една рецепта по сложност като за кулинарни кретени, но по вкусови качества достойна за всяка трапеза.

Да ви е сладко с нея!



15 коментара:

  1. Не е честно:)
    Майстор си, Драго!
    И да не е гладен човек, му се иска да хване голямата лъжица!!!!!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Хвани си с ръчичка Дани. :)
    Да ти е сладко! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Мммм, много сочно изглежда това пилешко бутче и как те примамва да го захапеш само :)))
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Един усмихнат ден и за теб Танче! :)

    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  5. Аз се извинявам, но пиша към последния Ви постинг за Ваше и мое улеснение. Измислям въпроси за една телевизионна игра и попаднах на следния въпрос от италианско състезание: Кое ястие бихте могли да опитате, ако живеехте в древния Рим?
    а) спагети с доматен сос
    б) полента
    в) ньоки
    Състезателят е отговорил б и отговорът е признат за верен. Доколкото съм запозната, полентата е нещо като качамак и не би могло да се приготви в древен Рим, тъй като царевицата е американско растение. Същото е и с картофите за ньоки и с доматите за соса към спагетите. Вие какво бихте казали? Въпросът е хубав, остава само да намеря един верен отговор. Бихте ли ми посочили едно ястие, което се е е запазило в италианската кухня от римския период? Прегледах Вашите записи, чела съм Ваши мнения и обяснения и във Вкусния форум, но за съжаление не можах да открия такова. Не става въпрос за риба, морски дарове, прасенца и птици със разкошните Ви сосове. Става дума за ястие, което продължава да се готви така както преди повече от 2000 години, по възможност с латинското му или италианско име. Предварително Ви благодаря!

    ОтговорИзтриване
  6. Привет Дари,

    Така е, абсолютно си права. Римляните наистина не са могли да познават тези американски култури, но в случая не отговора, а въпроса е бил грешен.
    Сигурен съм, че става въпрос не за полента, а за puls или pulmentum. Тази зърнена каша е била основно ястие тогава и се е правила в най- простия си вид от шпелта, вода, сол и животинска мазнина, а малко по специална е била със зехтин. Консумирали са я обикновено със зеленчуци, а по-богатите с яйца, мед сирене, и много ,много рядко с месо или риба.
    Колкото и да ни се вижда невероятно, римляните са били в това отношение по-скоро спартанци и не са гледали с много добро око на обилно и разточително хранене.
    При добро желание и малко фантазия полентата може и да се види като наследник на римската каша пулментум, но също така може и да се поспори.
    Все пак, ако позволиш бих те посъветвал в твоите телевизионни игри да избягваш по възможност такива не съвсем ясни въпроси.

    А със запазена до днес без промяна римско-италианска рецепта не мога да ти бъда много от полза, защото не съм запознат достатъчно с италианската кухня.Зная само, че римската е съвсем друга.
    Като един малък куриоз бих ти обърнал обаче внимание на българската луканка. Римляните са я наричали луканикае (LVCANICAE) и най-голямата разлика май е само, че едно време не са я пълнили в черва, а са я завивали като рулца с булото.
    Рецептата я изпробвах ето тук, но като кюфтенца:
    http://drago-roma.blogspot.com/2010/06/blog-post_3815.html

    Дано успях да помогна. Един усмихнат ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Страшно вкусно е това пиле, Драго! Направо ми е проговорило като го гледам. Предполагам чар допринася и рибния сос, който нямам, ама ще пробвам без него.:)

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти Sweetness! :)
    Опитай тогава със соев сос или погледни първо това пиленце тук:
    http://wkusni-momenti.blogspot.com/
    И двете са вкусни! Няма да съжаляваш. Обещавам. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Слушам и изпълнявам!:)Благодаря за рецептата, ще видя сега къде да намеря прясна салвия.:)

    ОтговорИзтриване
  10. Драго, много ти благодаря! Знаех си, че съм намерила точния човек, който ще постави всички над И-краткото:))Струва ми се, обаче, че открих едно ястие, което биха могли да приготвят и в Древен Рим-Салтимбока по римски. Това са рулца от месо-говеждо или птиче, пълнени с прошуто и някакво прясно сирене, с типично средиземноморски подправки-салвия, шафран и сос от бяло вино. Мисля, че няма причина да не идва още от римската кухня-простичко е, с достъпни продукти и става бързо, така че римляните пак могат да си остават спартанци, както ти пишеш:))Правила съм такива рулца от пилешка пържола, но не съм знаела, че приготвям салтимбока:))))
    Пък кой знае, може да идва и от Ренесанса и гуляите, устройвани от някои папи, Борджиите например:))) Бъди здрав и ни удивлявай и в бъдеще със своите почти археологически открития:))

    ОтговорИзтриване
  11. всички точки на Й имах предвид

    ОтговорИзтриване
  12. :) "Saltimbocca alla romana" или което на римски диалект означавало "Скочи в устата". :)
    Погледни в другото ми блогче Дари:
    http://wkusni-momenti.blogspot.com/
    Нали не сме се наговаряли? ;)

    Наистина е от римската кухня, но мисля, че тя няма много общо с тази на древните. Чувал съм, че старата си прилича по-скоро с арабската, но тъй като и нея не познавам достатъчно просто си замълчавам и го приемам като една аксиома.

    Благодаря ти за вниманието Дари!
    Един усмихнат ден и от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  13. Пробвах "Пиле със салвия ала Драго" и е страхотно!:) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  14. А аз на теб Sweetness! :)) Много!

    ОтговорИзтриване