Bookmark and Share

вторник, 4 октомври 2011 г.

Студен сос за печено прасенце сукалче ала Апиций



PORCELLUM LACTE PASTUM ELIXUM CALIDUM, IURE FRIGIDO CRUDO APICIANO

Apicius VIII (Tetrapus/Четирикраки) ,7 ,6
De re coquionaria / За готварството







Продукти:

1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. зърна кориандър
1 с.л. liquamen (тайландски рибен сос)
1 с.л. червено вино
1 с.л. мед
2-3 клончета девисил
5-6 листенца мента
1 клонче седефче







Начин на приготвяне: 

Ами както обикновено.

Стриваме първо зелените подправки в хаванче. Прибавяме пипера и кориандъра, и ги счукваме не много фино. Сипваме всичко останало, разбъркваме сръчно и доовкусяваме чрез примлясване.

Това е. Готово е сосчето. Вкусно-пикантно.

Сега остава само да опечем набързо едно прасенце сукалче и да го полеем с него.

Да ви е сладко!




4 коментара:

  1. Така не е честно! Само сосче без прасенце:))) милена

    ОтговорИзтриване
  2. О, ще се намерят не бой се! Филмът е с "Happy end" Миленче. :)

    ОтговорИзтриване
  3. :) Скоро търсихме прасенце (искахме да не е замразявано), след много ходене по мъките открихме ето това :
    http://ekoferma.info/
    http://ekoferma.com/

    като го пекнахме се получи идеално,
    щото на два пъти се случи, като го изпечеш и вместо месце, има нещо подобно на желе ! :((
    От порода ли е, с нещо гадно ли са го хранили незнам, но това си беше перфектно ;))

    ОтговорИзтриване
  4. Ето на това се казва вкусна новина! :) Дано по-често да чувам такива!

    Със сигурност е било много по-сладко прасенцето цяло, а месото на първите е било толкова меко, защото може би животните са били съвсем млади.

    Наздраве с червено винце тогава "Анонимен" и благодаря много за коментара! :)

    ОтговорИзтриване