VITELLINA FRICTA
Apicius, Liber VIII (Tetrapus/Четирикраки) ,5 ,1
De re coquionaria / За готварството
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. кимион
1-2 клончета девисил
1/4 ч.л. семена от селари
1-2 клончета риган или 1/2 ч.л. сушен
1 ч.л. сушен лук
1 ч.л. мед
1 ч.л. петмез
1 ч.л. оцет
1 с.л. liquamen (тайландски рибен сос)
3 с.л. зехтин
около 50 мл червено вино
1 с.л. стафиди
малко нишесте за сгъстяване
Начин на приготвяне:
1 с.л. стафиди
малко нишесте за сгъстяване
Начин на приготвяне:
Първо се погрижваме за месцето като се придържаме към основното правило - колкото по-малко го пържим, толкова повече удоволствие ни очаква накрая. Само по 2-3 минути в горещо масло от всички страни колкото да го запечатим. Солим. Увиваме го в алуминиево фолио или, ако не го искате чак толкова алангле го слагаме в на около 90° подгрята фурна на топло да си ни чака.
Сега спретваме сосчето като нарязваме и счукваме всички подправки. Добавяме меда, рибния сос и зехтина, овкусяваме с оцета, а после пускаме и стафидите вътре. Подгряваме на котлона, заливаме с виното и оставяме да поизври алкохола. Накрая оцветяваме с петмеза, доовкусяваме пак, ако ни се стори, че все още нещичко куца и сгъстяваме на око с нишестето.
Останалото е ясно.
Заливаме с готовото сосче месото блажено усмихнати от това неочаквано щастие, а после нападаме.
Това е.
Да ни е сладко!
Олеле, олеле, олеле!!!... Изглежда умопомрачително!!! Направо ме сви под лъжичката. Много, много апетитно представяне (както винаги). Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Илияне!
ОтговорИзтриванеСега остава и да го спретнеш. :)
Поздрави и от мен!
Леле, че вкусно изглежда, но е малко ... алангле за моя вкус:) Въпреки това непременно ще опитам тази рецепта, заради съставките й:) Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеПривет Траяна,
ОтговорИзтриванеИ аз си мислих дълго време така докато не се престраших веднъж и го опитах почти кървящо.
Повярвай ми, всичко е предразсъдък.Ако месото е прясно и е от филето дори и след една минута пържене бих го заръфал. :)
Това е уникално! Както на вид, така и на вкус! Сигурна съм!
ОтговорИзтриванеАми разбира се, не може иначе даже. Ти си моята инспирация вкусно, нали знаеш. :)
ОтговорИзтриванеЛеле Драго, това телешко филенце изглежда неустоимо! Въпреки, че недолюбвам телешкото, на това трудно бих устоял!
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Миро
О, вкусовете не са за един цял живот Миро. Добре, че се и променят защото би било толкова жалко. :)
ОтговорИзтриванеХайде хвърли и ти едно в тигана! ;)
Поздрави и от мен! :)
Прекрасна рецепта, за която благодаря! Невероятно професионални и красиви снимки! Целия блог е прекрасен!!!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Благодаря Албенка! :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ме намери.
От 3 месеца съм в блоговото пространство и чак сега се натъквам на този прекрасен блог. Много е хубав, чудесни неща правиш! С удоволствие ще те посещавам честичко :)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Благодаря Зорница! Приятни комплименти! Ще взема да се възгордея. ;)
ОтговорИзтриванещaстлива и весела нова година...
ОтговорИзтриванеЩастлива да е и за теб MAZES! :)
ОтговорИзтриванеДа сме живи и здрави!