Bookmark and Share

петък, 11 ноември 2011 г.

Пържено телешко

VITELLINA FRICTA

Apicius, Liber VIII (Tetrapus/Четирикраки) ,5 ,1
De re coquionaria / За готварството


 




Продукти:
 
Tелешко от филето
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. кимион
 1-2 клончета девисил
1/4 ч.л. семена от селари
1-2 клончета риган или 1/2 ч.л. сушен
1 ч.л. сушен лук
1 ч.л. мед
1 ч.л. петмез
1 ч.л. оцет
1 с.л. liquamen (тайландски рибен сос)
3 с.л. зехтин
около 50 мл червено вино
1 с.л. стафиди
малко нишесте за сгъстяване 





 Начин на приготвяне: 

    Първо се погрижваме за месцето като се придържаме към основното правило - колкото по-малко го пържим, толкова повече удоволствие ни очаква накрая. Само по 2-3 минути в горещо масло от всички страни колкото да го запечатим. Солим. Увиваме го в алуминиево фолио или, ако не го искате чак толкова алангле го слагаме в на около 90° подгрята фурна на топло да си ни чака.

Сега спретваме сосчето като нарязваме и счукваме всички подправки. Добавяме меда, рибния сос и зехтина, овкусяваме с оцета, а после пускаме и стафидите вътре. Подгряваме на котлона, заливаме с виното и оставяме да поизври алкохола. Накрая оцветяваме с петмеза, доовкусяваме пак, ако ни се стори, че все още нещичко куца и сгъстяваме на око с нишестето.

Останалото е ясно.

Заливаме с готовото сосче месото блажено усмихнати от това неочаквано щастие, а после нападаме.

Това е.

Да ни е сладко!

 





14 коментара:

  1. Олеле, олеле, олеле!!!... Изглежда умопомрачително!!! Направо ме сви под лъжичката. Много, много апетитно представяне (както винаги). Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря Илияне!
    Сега остава и да го спретнеш. :)

    Поздрави и от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Леле, че вкусно изглежда, но е малко ... алангле за моя вкус:) Въпреки това непременно ще опитам тази рецепта, заради съставките й:) Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Привет Траяна,
    И аз си мислих дълго време така докато не се престраших веднъж и го опитах почти кървящо.
    Повярвай ми, всичко е предразсъдък.Ако месото е прясно и е от филето дори и след една минута пържене бих го заръфал. :)

    ОтговорИзтриване
  5. Това е уникално! Както на вид, така и на вкус! Сигурна съм!

    ОтговорИзтриване
  6. Ами разбира се, не може иначе даже. Ти си моята инспирация вкусно, нали знаеш. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Леле Драго, това телешко филенце изглежда неустоимо! Въпреки, че недолюбвам телешкото, на това трудно бих устоял!
    Поздрави! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  8. О, вкусовете не са за един цял живот Миро. Добре, че се и променят защото би било толкова жалко. :)
    Хайде хвърли и ти едно в тигана! ;)
    Поздрави и от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасна рецепта, за която благодаря! Невероятно професионални и красиви снимки! Целия блог е прекрасен!!!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря Албенка! :)
    Радвам се, че ме намери.

    ОтговорИзтриване
  11. От 3 месеца съм в блоговото пространство и чак сега се натъквам на този прекрасен блог. Много е хубав, чудесни неща правиш! С удоволствие ще те посещавам честичко :)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря Зорница! Приятни комплименти! Ще взема да се възгордея. ;)

    ОтговорИзтриване
  13. щaстлива и весела нова година...

    ОтговорИзтриване
  14. Щастлива да е и за теб MAZES! :)

    Да сме живи и здрави!

    ОтговорИзтриване