PORCELLUM ASSUM
Apicius, Liber VIII (Tetrapus/Четирикраки) ,7 ,13
Apicius, Liber VIII (Tetrapus/Четирикраки) ,7 ,13
De re coquionaria / За готварството
Продукти:
1/4 ч.л. счукан черен пипер
1-2 клончета седефче
1-2 клончета saturei (чубрица) или щипка сушена
1 глава лук нарязана на ситно
1 твърдо сварен жълтък
2 с.л. liquamen (тайландски рибен сос)
50 мл вино
4 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Ами първо идете да опечете едно младо прасенце. Порадвайте се малко на гледката и елате после тук за да ви помогна по римски да го оплескате.
Ето го сосчето:
Счукайте всичко в хаванче и го разбъркайте на котлона до кипване под непрекъснато опитване и примляскване. Изобщо не вярвайте на количествата, които съм ви написал защото за вашия вкус могат да се окажат съвсем неприемливи или недостатъчни.
Това е.
Щом достигнете съзвучието на вкусовете, заливате мръвката и я нападате.
Да ви е сладко!
Императора се завърна:)
ОтговорИзтриванеСупер изкушаващо предложение, имайки предвид, че в Банкя вали един сняг...
Много вкусно звучи Драго, определено ми беше сладко да те прочета:)
Поздрави*)
:) Поздрави и за теб Кати и благодаря ти!
ОтговорИзтриванеТакова ранно посещение! Сръбна ли кафенцето вече? :)
Драго,уникални снимки на горкото прасенце :))))
ОтговорИзтриванено така добре ще ми пасне на запалената камина (уж камина) ,че просто се чудя дали не е останало някое парченце :))
(тук трябва да влизам с лигавник)
хубав уикенд
:)) Да, на каминката ще пасне със сигурност нещо такова така, че не се бави, а хвърли една мръвка отгоре за да подразни съседите малко.
ОтговорИзтриванеРимските сосчета са винаги лесни. Опитай някое, ако ти стиска. :)
Приятни почивни дни и за теб Мария!
Благодаря ти и до скоро.
Звучи много интересно този сос!Интересни подправки използваш!А снимките са чудесни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Бети!
ОтговорИзтриванеРецептите са от най-старата готварска книга в света "DE RE COQUINARIA", които се опитвам да съживявам.
Подправките наистина са малко по-други от другите, а и не винаги лесно се намират.
Опитай някоя малка рецептичка. Може пък и да ти хареса, както на мен твоето блогче.
Размечтах се с тез торти. :)
Прекрасни снимки и.....вкусна публикация! Твоето печено прасенце ме остави без думи.... Страхотно изглежда- прекрасно припеченко и....много , много вкусничко! Само не можах да разбера, тези 2 клончета седефче, това клончета кореандър ли са? Комплимент за чудесното презентиране на прасенцето !!! Приятна неделя и сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравей Албена,
ОтговорИзтриванеСедедефчето си е седефче. На немски е Weinraute. Няма го в магазините, но пък в Ebay всичко може да се намери.
Благодаря ти!
Хубаво е, че при мен ти хареса. :)
Уникално е! Толкова сочно и крехко изглежда... Нямам думи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Зорничке!
ОтговорИзтриванеНе са нужни думи, ако е вкусно. :)
До скоро!
Драго = изкушаващо и вкусно ястие = красиви снимки:)
ОтговорИзтриванеОтново апетитно и много красиво изкушение:)
Мерси много! :)
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко Кокона!
Тези печени месца са навсякъде из простронството-много апетитно изглежда всичко тук.
ИзтриванеТова да не е за рожденния ти ден-взимам си порция и да си жив и здрав,Драго!
И аз си имам един Драго -по-големият ми син,но е скорпион...
Хубав ден ти желая!
Не, не беше за рожденния ден, но не се притеснявай Живе, и с това ще се похваля. :)
ОтговорИзтриванеМного поздрави на адаша от мен! :)
Това е едно много старо българско име.
БРАВО!
ОтговорИзтриване