Porcellum lacte pastum elixum calidum, iure frigido crudo Apiciano
Apicius, Liber VIII (Tetrapus/ Четирикраки) , 7,6
De re coquionaria / За готварството
Продукти:
1/2 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. зърна кориандър
2 клончета девесил
3 клончета мента
2 клончета седефче
1 с.л. liquamen (Тайландски рибен сос)
2 с.л. вино
1 с.л. мед
Начин на приготвяне:
Да, правилно сте забелязали. Това не е младо прасенце угоено с мляко, но ако държите толкова много на него угоете си първо едно на балкона и после се върнете пак тук за соса:
Счукваме и стриваме всички подправки в хаванче, а после разреждаме и овкусяваме с всичко останалото.
Заливаме със студения сос горещото още прасенце и го нападаме веднага с гладните.
Това е.
Да ви е сладко с тази оригинална рецепта на стария майстор Апиций!
На мен вече ми беше.
Амии... не знам мръвките или сосчето повече ми харесва. :)
ОтговорИзтриванеВ момента везната ми е точно "на кантар" - тази виличка както е набола това крехко месце... веднага може да изчезне в устата ми. От друга страна, с това сосче само колко кракери мога да оправдая...!
Ама ти ми дай и двете пък ми гледай сеира! :)))
Лека нощ, Драго и усмихнато утре!
Добро утро Ирма!
ОтговорИзтриванеИ твоето модерно сосче в най-скоро време ще се опита, а аз нищичко няма да ти дам. Сама ще си го направиш и ще ми се похвалиш.
Едно усмихнато днес пък от мен! :)
М-м, много уважавам такива лесни сосчета, особено с мед и вино! Изглежда супер вкусно...Ще го пробвам, но без стъпката с угояването на прасенцето, че отнема малко повече време (-:
ОтговорИзтриванеДа, и аз не успях да го дочакам. :)
ОтговорИзтриванеОпитай го обезателно Дидка!
Благодаря ти!
леле колко добре изглежда всичко, всеки детайл е изпипан толкова добре ........ браво на майстора
ОтговорИзтриване