вторник, 20 януари 2015 г.

Печено по друг начин

Aliter ofellae

Apicius, Liber VII (Polyteles/ Гурме) , 4,4
De re coquionaria / За готварството

 



Продукти:

В случая една голяма шайба свинска плешка
50 мл liquamen (рибен сос)
50 мл вода
50 зехтин
50 мл балсамико







Начин на приготвяне:

Трябва да си призная, че сега изобщо не очаквах нещо особено, но още първата хапка  ме накара да се ококоря от удоволствие и изненада. Срам не срам ще си кажа без да влизам в детайли, но този път наистина ядох като някои от старите римляни, т.е. докато ми прилошее. Много рядко нещо толкова простичко ми е харесвало толкова много. Ще запиша тази прелест с най-големите букви в списъка с любими рецепти, а който не я опита, сам ще си е виновен.
Ето:

 Поставяме месото в един пръстен съд и заливаме БЕЗ ДА СОЛИМ с всичко останало.
Печем под капак при 180°С около 1 час и 15 минути, след което още 15 до червено без него.

Това е рецептата и нищо повече не и трябва. Все пак аз си позволих едно малко кощунство като прибавих при печенето няколко шалота и поръсих накрая месото с грубо счукан черен пипер отгоре. Амин! Апициус да ни прощава, но щях да си отхапя ръката до лакътя.

Да ви е вкусно!




2 коментара:

  1. Отговори
    1. O да, на вкус наистина е такова, Aura и обезателно пак ще се прави.
      Благодаря ти!

      Изтриване