Bookmark and Share

сряда, 1 юли 2015 г.

Печено прасенце a la Flaccus

Porcellum Flacianum

Apicius, Liber VIII (Tetrapus/ Четирикраки) , 7,8
De re coquionaria / За готварството
 
 


Продукти:

6-7 зърна черен пипер
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. семена от целина
на върха на ножа асант (С нея заместваме изчезналата подправка "лазер". Може да се замени в краен случай с чесън.)
1 клонче седефче
1-2 клончета девесил
1 с.л. liquamen (Тайландски рибен сос)
Passum (Накиснати и пасирани стафиди във вино. Може да се замени с малко петмез или мед.)
около 50 мл червено вино
1-2 с.л. зехтин
нишесте за сгъстяване



 
 
 
Начин на приготвяне:
 
Трудното в случая е да заколим и изпечем прасето, но няма страшно. Апиций и за това се е погрижил и е написал, че трябва да го нарежете като диво прасе, да го поръсите със сол и да го сложите във фурната да се пече докато приготвите следното сосче:

Счукайте всички подправки в хаванче, добавете виното и заедно с олиото оставете да поври докато се изпари алкохола. Сега овкусете с рибен сос и подсладете с пасум. Като поври още минутка го сгъстете с нишестето и изчакайте няколко часа докато стане готово прасето.

Поливаме мръвките с топъл сос и поръсваме със стрити на прах семена от целина. Аз гарнирах с няколко печени гъбки, но това е само  произволие на готвача.

Да ви е сладко!
 

Превод:
Нарежете прасето по начина, както се реже диво прасе. Поръси със сол и сложи във фурната. Докато се пече, сложи в хаванче черен пипер, девесил, полски кимион, семена от целина, корен от лазер и прясно седефче, смели всичко, сипи рибен сос и овкуси с вино и пасум. Трябва да заври в тенджера с малко олио. Сгъсти с нишесте. Посипи върху печеното прасенце като стане готово, откъм кокалите, смели семена от целина така, че да станат на прах, поръси отгоре и сервирай.

PS.
Само не ме питайте кой е бил Flaccus, защото не съм само аз, който не знае.

2 коментара:

  1. Flaccus е известен Римски юрист, който очевидно разбира и от прасенца.

    ОтговорИзтриване