Bookmark and Share

неделя, 11 септември 2016 г.

Трюфели

TVBERA

Apicius VII (Polyteles / Гурме) ,16 ,2
De re coquionaria / За готварството





Продукти: 

трюфели
сол
50 мл зехтин
2 с.л.  liquamen или тайландски рибен сос
3 с.л. caroenum (на 1/3 редуциран гроздов сок) или гроздов петмез за по-лесно
1/2 с.л. мед
30-40 мл бяло вино 
грубо счукан черен пипер
нишесте за сгъстяване на соса






Начин на приготвяне:  

 Първо си намираме трюфели. Почистваме ги и ги сваряваме малко. След това нарязваме кората им леко, нанизваме ги на дървени шишчета, посоляваме ги и ги гриловаме като за по-автентично на жар. 
Особеното разточителство в тази рецепта едно време не са били трюфелите, а само солта. Нали? Как всичко в света се променя! Била е дори по-скъпа от златото, та за това яжте сега сол, защото нищо не се знае...

Сосчето забъркваме бързо от посочените продукти. Овкусяваме, сгъстяваме го и добавяме шишчетата, за да поемат нарязаните трюфели от него и пак да поврат.

Това е! Да ви е сладко!

 PS. 
Една малка добавка от автора на тази вкусна рецепта: Увий трюфелите в свинско було, гриловай ги и ги сервирай така. Така е, само трюфели и скьпа сол не са никак достатъчни. И сега, както тогава, идеи трябва да има човек!

 


Превод на рецептата:
 Трюфели по друг начин: Свари ги и ги нарежи леко, нанижи ги на пръчка, след което ги посоли и ги гриловай. И сложи в една тенджера Liquamen, Caroenum,  малко вино и грубо смлян черен пипер и малко мед, и трябва да кипне. Като кипне, сгъсти с нишесте и набучи трюфелите вътре за да попият, гарнирай ги като се сварят добре и сервирай. Ако искаш, увий трюфелите в свинска кожа за наденички (т.е. свинско було), гриловай ги и ги сервирай така.

2 коментара: