събота, 12 юни 2010 г.

Печено по остиенски


OFELLAS OSTIENSES
Apicius VII, 4, 1




Продукти за 4 порции:

1 парче около 1 кг. свинско месо от плешките заедно с кожата
3 клончета девесил
2 клончета копър
4 дафинови листа
3 щипки счукан кимион
черен пипер
Silphium (Една изчезнала подправка, за която се предполага, че е имала малко тежък вкус на стар чесън. Сложих мечи лук защото имах.)
100 мл. Liquamen (тайландски рибен сос)
1-2 с.л. Passum (вино със стафиди)
нишесте за сосчето


Приготвяне:

Нарязваме плешката от страната на месото на каренца надолу до кожата, но без да я засягаме.

Приготвяме от ликвамен и всички останали подправки марината, поливаме месото с нея и го оставяме да престои на хладно 1 до 3 дена.

След това събираме разтворените каренца със шишчета като ги забиваме през месото странично и печем в гювеч около 2 часа на силна фурна.

Накрая изваждаме шишчетата, отделяме каренцата от кожата и ги приготвяме в чинии за сервиране.

Сгъстяваме сосчето което си е пуснало месото с вода и нишесте, подправяме го отново с девесил и черен пипер, подслаждаме с пасум и поливаме с него месото.



2 коментара: