Bookmark and Share

събота, 12 юни 2010 г.

Фрикасе с кайсии


MINVTAL EX PRAECOQVIS
Apicius IV, 3, 6





Продукти за 4 порции:

800 гр. свински гулаш
200 гр. кайсии
1 клонче копър
3 листенца мента
100 мл. бяло вино
мед, винен оцет, Liquamen (тайландски рибен сос), Passum (вино със стафиди)
3 щипки кимион
сол и смлени черен пипер и зърна кориандър
брашно за паниране или нишесте за сгъстяване на сосчето


Приготвяне:

Пържим гулаша в зехтин на много силен огън, поръсваме със сол, кориандър и черен пипер и гасим с виното.

Прибавяме освободените от костилките кайсии с малко рибен сос и ги оставяме да поврат до леко омекване.

Разбъркваме с копър и мента. Прибавяме черен пипер, кимион, мед, ликвамен, пасум и виенен оцет на вкус, и сгъстяваме сосчето.

Готово!

Като малък акцент накрая поръсваме пак с малко черен пипер от мелничката и преди да го увековечим с апаратчето му се любуваме ухилени поне 3 минути.





PS.
Аз сервирах това удоволствие върху ориз, но ако е истина че "в краен случай наденицата и без хляб е вкусна", то спокойно може да си минем без него.


А ето и моя превод от немски:
Сложи в една тенджера олио, рибен сос, вино, нарежи сушен лук и нарежи на малки парчета сварен свински гръб. Като се свари прибави черен пипер, кимион, сушен джоджен и копър, добави мед, рибен сос, пасум, малко оцет, от собствения сос и овкуси. Добави кайсии без костилките и ги остави да кипнат, докато се сварят. Натроши тесто и сгъсти с него. Поръси отгоре черен пипер и сервирай.

2 коментара:

  1. Драго,
    харесвам ястия с плод/пресен, или сушен/
    Това рибно сосче го намерих, но ме притеснява виното :)
    Не знам мога ли да намеря :)
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Ха, ха... защо? Не се ли задържа? :))

    Извинявай за късният отговор Дани, но чак сега те видях. Явно настройката на блогчето има нужда от малка проверка.

    Един прекрасен ден и на тебе!

    Благодаря че погледна!

    ОтговорИзтриване