събота, 12 юни 2010 г.

Предястие с лук


GVSTVM DE BVLBOS
Apicius IV, 5, 4





Продукти за 4 порции:

4 средно големи глави лук
500 гр. свински дроб
1 клонче девесил
50 мл полусухо вино
20 мл Passum (вино със стафиди)
счукан или смлян черен пипер и кориандър
сол, зехтин
Liquamen (или тайландски рибен сос)
малко брашно или нишисте за сгъстяване на сосчето



Приготвяне:

Наръсваме дробчето със сол, черен пипер и кориандър, пържим го в зехтина и го изваждаме.

В същата мазнина слагаме на сатно нарязаните лук и девесил, поливаме с виното и ликвамен, и задушаваме до омекване.

Връщаме в тигана отново дробчето, закръгляме вкуса с черен пипер, ликвамен и пасум, оставяме отново да заври и накрая сгъстяваме с нишестето.






PS.
В "De re coquinaria" Апиций използва не само свински дроб, а също и пилишки. Освен това добавя един свински джолан и няколко нарязани пъдпъдъци, и на края за да не си помисли някой случайно че това е всичко, презентира всичко това като предястие.



Няма коментари:

Публикуване на коментар