MORETVM
Appendix Vergiliana (Вергил)
Едно от най-старите описания на селска закуска запазено до наши дни.
Приписва се на Вергил, който преди повече от 2000 години възпява в едноименното си стихотворение, тази стара италска рецепта.
Тук ще намерите цялото стихотворение на руски, а тук избрани пасажи на немски.
Приписва се на Вергил, който преди повече от 2000 години възпява в едноименното си стихотворение, тази стара италска рецепта.
Тук ще намерите цялото стихотворение на руски, а тук избрани пасажи на немски.
Продукти за 4 порции:
500 г сирене
4-5 скилидки чесън
2-3 свежи зелени стебла от целина
1/2 връзка пресен кориандър
1-2 клончета седефче
Винен оцет и зехтин
Сол и черен пипер
Приготвяне:
Настъргваме сиренето с ренде като за шопска салата.
Нарязваме всичко останало на ситно и пюрираме с пасатор заедно с малко зехтин.
Прибавяме след това сиренето и като наливаме на тънка струйка още зехтин, разбиваме до една гладка паста която да става за мазане.
Доовкусяваме със сол, оцет и черен пипер, и го забравяме за най-малко един ден в хладилника.
PS.
За разлика от Вергил, Като ни препоръчва в книката си "De re rustica" следните продукти за тази закуска:
Чубрица, мента, зелен лук, джоджен, маруля, орехи, сусам, кедрови ядки, лешници, бадеми и риган.
Както виждате разликата не е малка, така че май всеки може да си я забърка така, както на него си му е вкусно.
Да ви е сладко!
Да ви е сладко!
.
римляните какви пасатори имаха,ама големи
ОтговорИзтриване:) Радвам се, че има специалисти по големи... пасатори.
ИзтриванеКакво те накара да го напишеш това Анонимен?