Bookmark and Share

събота, 12 юни 2010 г.

Пиле а ла Фронто


PVLLVM FRONTINIANVM
Apicius VI, 3, 13





Продукти за 4 порции:

1 пиле около 1300 гр.
1/2 праз
3 клончета кориандър
2 клончета чубрица
2 клончета копър
100 мл. Deftritum (гъст гроздов сироп)
Сол, черен пипер и кориандър
40 гр. зехтин
60 гр. Liquamen (тайландски рибен сос)


Приготвяне:

Разбъркваме подправките,праза, ликвамен и зехтина в едно ароматно сосче.

Намазваме с една част от него нарязаното на справедливи порции пиленце и ги поръсваме със сол, кориандър и черен пипер от мелничката.

Слагаме ги да полегнат удобно на дъното на един пръстен гювеч, похлупваме и го бутаме за около 1 час в силна фурна.

Добавяме останалата част от соса и печем още 30-40 минути.

Малко преди финала подгряваме леко формата за сервиране и я поливаме с дефритум.

Подреждаме отгоре пиленцето, поливаме го със сосчето от гювеча, ръсим отново с черен пипер и сервираме гордо.



PS.
В рецептата която използвам, ястието не се приготвя във фурната както преди малко излъгах, а на котлона. Пиленцето се запържва първо силно от всички страни, а след това се похлупва за да се задуши през останалото време.

Въпреки всичко смея да твърдя, че и моя вариант не е много грешен, защото при сверката с оригиналната рецепта на Апиций установих, че в нея се говори най-общо за готвене и нищо по-точно.

Единственият тип който мога да дам още е, че преди печенето пиленцето обезателно трябва да бъде старателно опърлено.

Опитайте и ще разберете защо. А който пък няма толкова много търпение, нека хвърли един поглед тук и се полюбува на тази вълшебна коричка, която според мен е просто перфектна.



Няма коментари:

Публикуване на коментар