LVCANICAE
Apicius II, 4
Продукти за 4 порции:
800 гр. свинско смляно месо
2 свежи клончета седефче
2 свежи клончета чубрица
1 връзка магданоз
3 щипки счукан или смлян кимион
20 зърна черен пипер
1 шепа кедрови ядки
Сол и черен пипер от мелничката
Liquamen (тайландски рибен сос)
Приготвяне:
Ама вие наистина ли не знаете ли как се пържат кюфтенца?! И преди 2000 години са ги правили точно така както и днес:
Нарязваме седефчето, чубрицата и магданоза на ситно. Смесваме ги с месото, кедровите ядки и останалите подправки на гладка кайма, която подправяме на вкус със смленият черен пипер и малко солчица.
Оставяме я на хладно малко да си почине след което оформяме с влажни ръце красиви средноголеми кюфтенца.
Хвърляме ги в малко сгорещен зехтин и ги пържим до едно вължебно златисто-кафяво.
Сега си наливаме в една чаша напълно заслуженото червено винце, посядаме, облягаме се удобно назад и им се наслаждаваме докато запрятаме бавно ръкави.
Ами това е. Наздраве и от мен!
Да ви е сладко!
PS.
Ние сега изпържихме от "Lvcanicae" кюфтенца, което всъщност и едно време е било така прието. Но тази кайма е била използвана от старите римляни предимно за направа на наденички, които вместо в черва са били пълнени в свинско було, а след това пушени.
Похапвали са ги или сурови или печени или пък изпържени, също като нашата до болка позната българска родна луканка.
Хмм...а да дали е наистина българска?
Луканка - луканикае...
Вие как мислите? Защото мен като че ли вече малко ме съмнява.
Няма коментари:
Публикуване на коментар