BOLETOS FVNGOS
Apicius VII, 15, 4
Продукти за 4 порции:
500 г свежи печурки
1 скилидка чесън
1 глава лук
1 клонче пресен девесил
2 клончета пресен кориандър
2 ч.л. мед
сол и смлян черен пипер
Зехтин
Liquamen (или тайландски рибен сос)
Брашно или нишесте за сгъстяване
Приготвяне:
Оставяме по-малките гъбки цели, а по-големите нарязваме грубо на шайби. Нарязваме и половината глава лук на кръгчета, а другата половина заедно с чесъна и подправките на по-ситно.
Загряваме малко повече зехтин в тигана и хвърляме първо гъбките в него. Запържваме ги хубавичко от всички страни на силен огън като ги подхвърляме от време на време напред и нагоре за да се разбъркват. Солим предпазливо и поръсваме смело с черен пипер.
Като се зачервят малко захлупваме тигана и ги оставяме за известно време сами за да поомекнат.
Сега добавяме лука и подправките. Запържваме още малко. Закръгляме вкуса с меда и рибен сос. Поливаме с разтворено в една чаша вода нишесте, добавяме ситно нарязаният чесън и разбъркваме до сгъстяване.
Дегостираме предпазливо, като преди това изстудяваме пробата с духалото под носа ни. При нужда добавяме сол и черен пипер, а ако нищо не трябва просто седим и се чудим колко сме добри и защо толкова рядко някой го забелязва.
Ами това е, друго няма.
На опиталите да им е сладко!
ХАРЕСВА МИ
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Софи! :)
ОтговорИзтриване