Bookmark and Share

събота, 12 юни 2010 г.

Нумидийско пиле







Продукти за 4 порции:

1 пиле (около 1,3 кг.)
2 малки глави лук
2 скилидки чесън
5 пресни или сушени фурми
1 шепа пиниеви ядки
2 клончета прясно седефче
Мед, винен оцет и зехтин
Liquamen (или тайландски рибен сос)
Прясно смлени или счукани черен пипер и зърна кориандър
3 щипки смлян кимион
Брашно за сгъстяване
Малко сол


Приготвяне:

Нарязваме пилето на удобни за сервиране парченца и го поръсваме със солта, пипера и кориандър. Разбърква ме го със ситно нарязаният лук и чесън го маринираме в малко зехтин известно време. Колко точно не пише. Аз го подготвих още на предният ден и го поставих в хладилника да ме чака.

След това го почистваме до колкото можем от маринадата и го запържваме силно от всички страни в зехтина. Когато добие един приятен тен за окото го похлупваме отгоре с капак и го оставяме да си къкри на по-слаб огън.

Готовото пиленце поставяме при 80-100°С във фурната, за да почака отново докато ние през това време се забавляваме със сосчето.

За целта прибавяме в съда в който сме пържили пилето маринадата, по-голямата част от пиниевите семки и ситно нарязаните фурми и седефче.

Оформяме вкуса с пипер, кориандър, кимион, оцет, мед и ликвамен, оставяме за малко да кипне и сгъстяваме с пресято брашно от ситото.

Който е успял до тук, честито! Останалото е още по-лесно.

Събираме бързо гладните на масата. Разпределяме пиленцето в чинийки на всеки според заслугите, поливаме отгоре със сосчето и поръсваме с черен пипер и остатъка от пиниевите семки.

Една топла питка пасва в това общество идеално, а за салатката е трябвало малко по-рано да помислите. Сега вече е късно.



PS.
Това е моята любима римска рецепта и се получи точно такава, каквато я опитах за първи път в ресторанта.
В нея най-опасният момент са подправките. Бъдете много внимателни с тях и особено с меда, рибният сос и оцета!
Освен това прибавих и малко гореща вода, защото течността се оказа доста по-малко от това което очаквах, а след това доувкусих всичко отново така, че да се получи отново едно предпазливо сладникаво, леко и хармонично сосче!







8 коментара:

  1. Здравейте, страхотен сайт, със страхотни рецепти и снимки. Поздравления!
    Относно рецептата за нумидийското пиле - сосът е най-важната част от рецептата и е задължително да има точното съотношение на съставките му. Според мен с печено, а не с пържено пиле би се получило по-добре.

    ОтговорИзтриване
  2. Точно така "Анонимен". Сосовете в римската кухня са наистина най-важното и всичко останало е само добавка.
    Освен това може би имате и с печеното пиленце право, защото в рецептата на Апиций дословно се казва "Подготви пилето, свари го, измий го, поръси го с laser и черен пипер и го опечи."
    За съжаление когато аз го приготвях все още не притежавах оригинала на " De re coquinaria", но въпреки това се получи наистина вчечатляващо.
    Що се отнася до количеството и съотношението на подправките, то те са изпитани и определени само от мен, защото в книгата почти никъде не се упоменават.
    Явно ще трябва отново да го приготвя това пиленце, за което от сега още се радвам.
    Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази рецепта много ми напомня на една доста по-късна, от 14в., приготвена за удостояването с рицарско звание на един венециански благородник :) Нищо чудно, всъщност! :) Това само доказва, че Апиций е бил "жив" и вероятно този начин на приготвяне с този вкус се е запазил дълго през вековете. Е, в средновековната рецепта, в духа на времето, имаше леки промени в подправките, но не много - нямаше седефче и пиния, имаше канела, сгъстяваше се с трохи от сухар (галета). Освен фурми, имаше и сушени сини сливи. Останалото май е същото :)

      Изтриване
    2. Да, нищо ново под слънцето. :) До днес много се е променило, но и много се е запазило. Благодаря ти за информацията!

      Изтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  4. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  5. Какво по-хубаво от това да хапнеш нумидийско пиле още веднъж ;) Да, благодаря Ви за разбирането - лично аз като правих сосът използвах пропорции от друга рецепта и стана също много добре. Този сос - напомня ми на "gravy sauce" много е сполучлив, макар че вместо кедрови ядки и фурми аз използвах бадеми и шипков мармалад :)))) Както и да е - благодаря ви за прекрасните рецепти, аз продължавам напред с "Прасенце в сос кориандър". Успех!

    ОтговорИзтриване
  6. Като първо трябва да кажа, че страшно се радвам за инетереса. Малко са хората май в България опитали тази рецепта, а да не говорим пък за любопитсвото да изпробват нещо така различно и така неизвестно като римската кухня. Благодаря Ви много!
    А сега като второ, но не и последно, много бих желал да изхвърлим това "Ви" с главната буква.
    Едно "ти" е напълно достатъчно така, че моля те изпрати отзиви и за следващата от теб опитана римска рецепта.
    Благодаря ти! :)

    ОтговорИзтриване