Bookmark and Share

събота, 12 юни 2010 г.

Сос за печена риба


IVS IN PISCE ASSO
Apicius X, 3, 3




Продукти за 4 порции:

800 гр. рибено филе
1 клонче седефче
2 клончета чубрица
2 клончета девесил
2 клончета кориандър
20 мл. бяло вино
20 мл. Deftritum (гъст гроздов сироп)
Мед, оцет и зехтин
Liquamen (тайландски рибен сос)
Зърна кориандър и черен пипер счукани или смлени в мелничката
Сол и нишесте за сгъстяване


Приготвяне:

Намазваме рибката добре със зехтин и солим. Поръсваме я с черен пипер и смлян кориандър, а след това я печем на барбекю или скара до едно красиво златисто-кафяво.

Хвърляме нарязаните подправки в сгорещен зехтин и ги изпотяваме кратко.

Гасим с вино и дефритум, разбъркваме и ги оставяме малко да побълбукат.

Овкусяваме предпазливо с мед, пипер, оцет и ликвамен и сгъстяваме с нишестето.

Тъй като горните количества понякога не са зададени, започвам винаги с една лъжица мед от начало. Останалото добавям след това едно по едно и малко по малко като постоянно опитвам вкуса, докато накрая или не хвърля всичко в кошчето за боклук или не се получи точно така като трябва.




PS.
Забелязал съм, че в тези рецепти сосчето става съвсем малко. За това разбърквам 1 СЛ нишесте в 1ЧЧ студена вода и доливам в сосчето до количеството което ми трябва. Малко след като заври течността и гъстотата си идва на мястото. После пробвам отново и доовкусявам отново ако е нужно.


Няма коментари:

Публикуване на коментар