Bookmark and Share

събота, 12 юни 2010 г.

Свежи печурки


BOLETOS FVNGOS
Apicius VII, 15, 4





Продукти за 4 порции:

500 г свежи печурки
1 скилидка чесън
1 глава лук
1 клонче пресен девесил
2 клончета пресен кориандър
2 ч.л. мед
сол и смлян черен пипер
Зехтин
Liquamen (или тайландски рибен сос)
Брашно или нишесте за сгъстяване





Приготвяне:

Оставяме по-малките гъбки цели, а по-големите нарязваме грубо на шайби. Нарязваме и половината глава лук на кръгчета, а другата половина заедно с чесъна и подправките на по-ситно.

Загряваме малко повече зехтин в тигана и хвърляме първо гъбките в него. Запържваме ги хубавичко от всички страни на силен огън като ги подхвърляме от време на време напред и нагоре за да се разбъркват. Солим предпазливо и поръсваме смело с черен пипер.

Като се зачервят малко захлупваме тигана и ги оставяме за известно време сами за да поомекнат.

Сега добавяме лука и подправките. Запържваме още малко. Закръгляме вкуса с меда и рибен сос. Поливаме с разтворено в една чаша вода нишесте, добавяме ситно нарязаният чесън и разбъркваме до сгъстяване.

Дегостираме предпазливо, като преди това изстудяваме пробата с духалото под носа ни. При нужда добавяме сол и черен пипер, а ако нищо не трябва просто седим и се чудим колко сме добри и защо толкова рядко някой го забелязва.

Ами това е, друго няма.

На опиталите да им е сладко!




2 коментара: