събота, 12 юни 2010 г.

Пържени тиквички в кимионов сос


PATINA DE CVCVRBITAS
Apicius IV, 2, 10




Продукти за 4 порции:

2 средни цухини
Зехтин, сол
Черен пипер и семена от кориандър (счукани или смлени)


Приготвяне:

Нарязваме тиквичките на колелца и ги изпържваме до златисто в малко зехтин.

Поръсваме ги с малко сол, кориандър и чер пипер, и ги накапваме с по няколко капки зехтин.

Заливаме ги с долния сос и ги поставяме отново на огъня за да кипнат.

Започне ли да бълбука, броим до десет и ги сваляме от котлона.

Следва сервиране, запрятване на ръкави и облизване!

Приятна изненада и да ви е сладко!





ALITER CVMINATVM
(Кимионов сос)
Apicius I, 29, 2


Продукти:

2 клончета магданоз
1 клонче девесил
2 листенца мента
1 СЛ мед
2 СЛ Liquamen (или тайландски рибен сос)
1 СЛ винен оцет
3 щипки счукан или смлян кимион
Черен пипер от мелничката
3 СЛ вода


Приготвяне:

Разбъркваме всичко на гъсто сосче. Подпрвяме на вкус с черен пипер и прибавяме на ситно нарязаните зелени подправки.



А така пък изглежда рецептичката с кимионовото сосче, само че с моята първа тиква от балкона.






PS.
Зададено е като предястие, но всъщност си е един чудесен, летен пълноценен обяд.
Мисля, че сосчето със сигурност ще хармонира и с някои други растящи безмесни.

Опитайте и разкажете!

Добър апетит и на слука!


Важно!

Ето това е сорта тикви, които са използвали старите римляни.
 Lagenaria siceraria или както са го наричали в Рим, CVCVRBITAS
Това е най-старият сорт тикви разпространил се от Африка в целия свят. Най-старите находки са от преди 9000 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар