Bookmark and Share

събота, 12 юни 2010 г.

Пържени тикви в кимионов сос


PATINA DE CVCVRBITAS
Apicius IV, 2, 10

Превод: Подреди сварени и изпържени тикви в един тиган и сипи кимионов сос отгоре, след кати си ги полял със зехтин. Остави да заври и сервирай.


Продукти за 4 порции:

1 малка тиква hokkaido или 2 средно големи тиквички (zucchini) 
Зехтин, сол
черен пипер и семена от кориандър (счукани или смлени)


Приготвяне:

С CVCVRBITAS се има предвит сорта тикви (по-скоро кратуни) Lagenaria siceraria
Това е най-стария сорт тикви разпространил се от Африка в целия свят. Най-ранните находки са от преди 9000 години.

Не са изчезнали като вид, но тъй като не ги открих в магазина, опитах първо с тиквички, а след това и с едно мъничко хокаидо от моята балконска градина.



И така, почистваме тиквата и я нарязваме на тънки резанчета, а тиквичките както си знаем на шайби и ги изпържваме до златисто. Тъй като не са "оригиналните" кратуни, няма нужда да се варят предварително.

Поръсваме ги със сол, кориандър и чер пипер и ги поливаме с малко зехтин.

Заливаме ги после с кимионов сос и ги поставяме отново на огъня за да кипнат.

Готово. А ето и соса:



ALITER CVMINATVM
(Кимионов сос за стриди и други черупчести мекотели)
Apicius I, 29, 2

Превод: Черен пипер, девесил, магданоз, сушена мента, корен от лазер, мед, оцет и Liquamen
Продукти:

2 клончета магданоз
1 клонче девесил
2 листенца мента
1 с.л. мед
2 с.л. Liquamen (или тайландски рибен сос)
1 с.л. винен оцет
3-4 щипки счукан или смлян кимион
1 щипка асант (вместо изчезналя лазер)
счукан черен пипер и 3 с.л. вода


Приготвяне:

Разбъркваме всичко на гъсто сосче. Подпрвяме на вкус с черен пипер и прибавяме на ситно нарязаните зелени подправки.


PS.
Зададено е като предястие, но всъщност си е един чудесен, летен пълноценен обяд.
Въпреки, че сосът е даден за морски продукти, мисля, че ще хармонира чудесно и с други безмесни.
Да ви е сладко!

Няма коментари:

Публикуване на коментар