Bookmark and Share

събота, 12 юни 2010 г.

Яре или агне по Терпеиански


HAEDUM SIVE AGNUM TARPEIANUM
Apicius VIII, 6, 9





Продукти за 4 порции:

1 агнешко бутче

За маринадата:

1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. седефче или ако няма, вермут.
1/2 с.л. чубрица
1 глава лук
1 с.л. мащерка
4 с.л. Liquamen (тайландски рибен сос)
2 с.л. зехтин

За соса:

4 фурми
1/4 ч.л. седефче или вермут.
1/2 с.л. чубрица
1 глава лук
100 мл червено вино
1 с.л. caroenum (заместител: петмез или марсала)
3 с.л. Liquamen (тайландски рибен сос)
2 с.л. зехтин
2 с.л. нишисте



Начин на приготвяне:

Обезкостяваме бутчето и разрязваме месото на тънко, като същевременно го разлистваме докато заприлича на пържола за цяла една група от гладни.

Нарязваме на дребно лука, прибавяме и останалите продукти, и пасираме всичко усърдно докато се получи една гъста, но все още течна маринада.

Намазваме с нея месото, завиваме го на руло и или го връзваме стегнато с конец или го набоцкваме с клечки. Оставя ме го на хладно така най-малко 3 часа.






После го слагаме в гювеч, затваряме го добре като сложим фолио под капака и печем при 225°С около 1 1/2 часа.

През това време нарязваме втората глава лук и заедно с останалите продукти забъркваме едно сосче. Поливаме бутчето с него и за по-добър тен печем всичко това още 1/2 час без капака.

Изваждаме и нарязваме, а сосчето го сгъстяваме с нишисте на котлона.

Един чуден великденски гевезелък!

Да, хареса ми. Дано и на вас! Или поне на тези, които все пак решат да си го подарят.

Да ви е сладко!





PS.
Кой е бил Терпеиан вече не се знае, но рецептичката му живее все пак и до днес, и при това напълно го заслужава.


Моят опит за буквален превод на рецептата: 
Преди да се сготви се дресира и зашива (овързва). Прибавя се черен пипер, седефче, чубрица, лук и малко мащерка. И полей козлето обилно с рибен сос и го печи докато омекне във фурната в един гювеч в който трябва да има олио. Като се опече, сипи бульон в гювеча, (а именно) счукай чубрица, лук, седефче, фурми,рибен сос, вино, кароенум и олио. Щом като поеме добре бульона, сложи го в кръгла чиния, поръси с черен пипер и сервирай.

4 коментара:

  1. Браво,браво,браво!!! Чудесно е,че събра тези интересни рецепти на едно място. Така ще можем да им се радваме всички.Тази стара и интересна кухня определено си заслужава да бъде опитана.Прекрасни снимки,майсторче!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря вкусничко! :))

    Знаех мнението ти, но пък е така приятно да го чуя отново. :))

    ОтговорИзтриване
  3. Утре ще се върна да прочета рецептата, сега на снимките се наслаждавах и преглъщах гладно.
    Да си призная, всичко видяно надмина очакванията ми и се радвам, че открих тук не само рецепти по вкуса ми, много "апетитни" снимки, но и най-ценното за мен - нови приятели. :)
    Уникално по рода си място, Драго! Надявам да го съхраниш и доразвиеш с любовта, с която си го сътворил!

    ОтговорИзтриване
  4. Обезателно Ева. Ще има и още, обещавам. :)

    И аз се радвам толкова много, че се запознахме.

    Видях при теб толкова много красиво и вкусно, а определено имаше и какво да науча. :)

    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване