DVLCIA PIPERATA
Apicius Vll, 13,4
Продукти за 4 порции:
2 с.л. мед
2 с.л. бяло вино
3 с.л. pasum (пасирани стафиди с червено вино)
1 малко клонче ситно нарязано седефче
2 с.л. варен булгур
по една малка шепа бадеми, лешници и кедрови ядки
щипка черен пипер
щипка черен пипер
Приготвяне:
Смиламе лешниците съвсем грубо и ги запичаме заедно с друите ядки почти символично.
Смесваме останалити продукти, доовкусяваме ги така както на нас ни харесва и ги разбъркваме с готовите ядки.
Бързо, вкусно и лесно.
Едно явно доказателство, че това мото още тогава е било много ценено.
Едно явно доказателство, че това мото още тогава е било много ценено.
Превод:
Сложи мед, неразредено вино, пасум и седефче. Прибави вътре кедрови ядки, ядки и варен булгур. Прибави препечени лешници и сервирай.
PS.
Заглавието на рецептата означа нещо като "Сладкиш с черен пипер", но или някой е забравил да прибави подправката в продуктите или пък друг някой си е направил майтап и я е извадил от там.
Както и да е. Така както тогава и днес без тайни не може. Който иска, може от любопитство и да си сложи.
Няма коментари:
Публикуване на коментар