петък, 13 август 2010 г.

Прасенце в сос кориандър


PORCELLVM CORIANDRATUM
Excerpta a Vinidario XX
(Извлечения на Винидарий)




Продукти за 4 порции:

800г свинско бон или контра филе
2 стръкчета свеж кориандър
2 стръкчета копър
2 стръкчета риган
2 с.л. стафиди
1 шепа кедрови ядки
50мл бяло вино
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 с.л. Liquamen (тайландски рибен сос)
1 ч.л. балсамико
1 с.л. мед
сол, черен пипер и кориандър на зърна
зехтин
1ч.л.нишесте,разтворено в малко вода



Начин на приготвяне:

ОК, да започнем тогава от най-важното в ястието, а то както всички знаете е винаги мръвката.

За целта счукваме в едно хаванче зърната кориандър и черен пипер собственоръчно, поръсваме щедро с тях нарязаните филенца,посоляваме ги и ги пържим после за кратко в тигана до едно вкусно червено, като внимаваме много обаче да не ги пресушиме.

Сега, ако сме достатъчно бързи и сръчни ще успеем и с втората стъпка.

Нарязваме фино всики свежи подправки,лука и скилидката чесън.

Изваждаме месото и хвърляме на негово място в тигана последните другарчета от по-горе. Запържваме ги толкова леко, колкото да може така да се каже и ги гасим веднага с винцето, добавяйки също стафидите, всичко зелено и добре смлените кедрови ядки.

Доовкусяваме балансирайки с меда, балсамикото и задължителния Liquamen, а накрая сгъстяваме мъничко с нишестето.

Връщаме филенцата вътре, изключваме котлона и оставяме това простичко, но гениално произведение на кулинарното изкуство да покъкри още 2-3 минутки.

Сервираме и веднага нападаме.

Ммм... перфектно е и се превръща в един истински празник за устата още с първата хапка.

Да ви е сладко!






PS:
Трябва само да си призная, че удължих сосчето с още около 150 мл топла вода.
50 мл вино ми се сториха като количество все пак твърде изискани за да поема такъв риск на гладен стомах.
Стана обаче чудесно и със сигурност пак ще се прави.
Благодаря ви!

Превод:
Опечи прасенцето добре и приготви по следния начин като счукаш в хаванче следната смес от подправки, сложи черен пипер, копър, риган и пресен кориандър, смеси с мед, вино, рибен сос, зехтин и оцет. След като кипнеш всичко, полей с него и поръси със стафиди, кедрови ядки и нарязан лук, и сервирай така.

4 коментара:

  1. Наистина изглежда перфектно вкусно.И като се прибера ще го направя,обезателно.Вече съм зарибена.

    ОтговорИзтриване
  2. И както винаги, няма да сбъркаш! :)

    Благодаря Йоли!

    ОтговорИзтриване
  3. Да,обещах,че ще го направя и ето ме - идвам с резултата.А той просто е изумително вкусен.Благодаря за това изскано,ароматно и фино ястие.Много бързо става и е достойно за трапезата на големите гурмани.Благодаря още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти и аз Йоли! Много! Много!!!

    Толкова е хубаво, когато има кой да те зарадва!:))

    ОтговорИзтриване