PORCELLVM CORIANDRATUM
Excerpta a Vinidario XX
(Извлечения на Винидарий)
Превод:
Опечи прасенцето добре и приготви по следния начин като счукаш в хаванче следната смес от подправки, сложи черен пипер, копър, риган и пресен кориандър, смеси с мед, вино, рибен сос, зехтин и оцет. След като кипнеш всичко, полей с него и поръси със стафиди, кедрови ядки и нарязан лук, и сервирай така.
Продукти за 4 порции:
800г свинско филе или контрафиле
2 стръкчета свеж кориандър
2 стръкчета копър
2 стръкчета риган
2 с.л. стафиди
1 шепа кедрови ядки
150мл бяло вино
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 с.л. Liquamen (тайландски рибен сос)
1 ч.л. балсамико
1 с.л. мед
сол, черен пипер и кориандър на зърна
зехтин
1ч.л.нишесте
Начин на приготвяне:
Счукваме в едно хаванче зърната кориандър и черен пипер, поръсваме щедро с тях мръвките, посоляваме и пържим набързо в тигана.
Нарязваме фино лука и чесъна, изваждаме месото и ги хвърляме на негово място в тигана. Запържваме леко и гасим веднага с винцето, като изчакваме да се поизпари алкохола. Добавяме стафидите, нарязаните свежи подправки и смлените кедрови ядки.
Доовкусяваме балансирайки с меда, балсамикото и задължителния Liquamen, а накрая сгъстяваме мъничко с нишестето.
Връщаме месото в тигана, изключваме котлона и оставяме това простичко, но гениално произведение на кулинарното изкуство да покъкри още 2-3 минути.
Да ви е сладко!
Наистина изглежда перфектно вкусно.И като се прибера ще го направя,обезателно.Вече съм зарибена.
ОтговорИзтриванеИ както винаги, няма да сбъркаш! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Йоли!
Да,обещах,че ще го направя и ето ме - идвам с резултата.А той просто е изумително вкусен.Благодаря за това изскано,ароматно и фино ястие.Много бързо става и е достойно за трапезата на големите гурмани.Благодаря още веднъж.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти и аз Йоли! Много! Много!!!
ОтговорИзтриванеТолкова е хубаво, когато има кой да те зарадва!:))