Bookmark and Share

петък, 13 август 2010 г.

Прасенце в сос кориандър


PORCELLVM CORIANDRATUM
Excerpta a Vinidario XX

(Извлечения на Винидарий)



Превод:

Опечи прасенцето добре и приготви по следния начин като счукаш в хаванче следната смес от подправки, сложи черен пипер, копър, риган и пресен кориандър, смеси с мед, вино, рибен сос, зехтин и оцет. След като кипнеш всичко, полей с него и поръси със стафиди, кедрови ядки и нарязан лук, и сервирай така.

 

Продукти за 4 порции:

800г свинско филе или контрафиле

2 стръкчета свеж кориандър

2 стръкчета копър

2 стръкчета риган

2 с.л. стафиди

1 шепа кедрови ядки

150мл бяло вино

1 глава лук

1 скилидка чесън

1 с.л. Liquamen (тайландски рибен сос)

1 ч.л. балсамико

1 с.л. мед

сол, черен пипер и кориандър на зърна

зехтин

1ч.л.нишесте

 

Начин на приготвяне:

Счукваме в едно хаванче зърната кориандър и черен пипер, поръсваме щедро с тях мръвките, посоляваме и пържим набързо в тигана.

 

Нарязваме фино лука и чесъна, изваждаме месото и ги хвърляме на негово място в тигана. Запържваме леко и гасим веднага с винцето, като изчакваме да се поизпари алкохола. Добавяме стафидите, нарязаните свежи подправки и смлените кедрови ядки.

 

Доовкусяваме балансирайки с меда, балсамикото и задължителния Liquamen, а накрая сгъстяваме мъничко с нишестето.

 

Връщаме месото в тигана, изключваме котлона и оставяме това простичко, но гениално произведение на кулинарното изкуство да покъкри още 2-3 минути.

 

Да ви е сладко!

 




4 коментара:

  1. Наистина изглежда перфектно вкусно.И като се прибера ще го направя,обезателно.Вече съм зарибена.

    ОтговорИзтриване
  2. И както винаги, няма да сбъркаш! :)

    Благодаря Йоли!

    ОтговорИзтриване
  3. Да,обещах,че ще го направя и ето ме - идвам с резултата.А той просто е изумително вкусен.Благодаря за това изскано,ароматно и фино ястие.Много бързо става и е достойно за трапезата на големите гурмани.Благодаря още веднъж.

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ти и аз Йоли! Много! Много!!!

    Толкова е хубаво, когато има кой да те зарадва!:))

    ОтговорИзтриване