Bookmark and Share

събота, 14 август 2010 г.

Дини и пъпеши по римски


PEPONES ET MELONES
Apicius lll, 7



Продукти за 4 порции:

по едно резенче диня и пъпеш за порция
1 с.л. мед или 3 с.л. pasum (пасирани стафиди с червено вино)
1 с.л. Liquamen (или тайландски рибен сос)
1 ч.л. Crema di Balsamico Bianco или друг по-мек оцет
1 ч.л. мента
1 щипка счукан черен пипер
1 щипка асант по желание (вместо silphium)



Начин на риготвяне:

Ами много е лесно.

Забъркваме от горепосочените продукти едно сосче, нарязваме пипоните и мелоните и ги поливаме с него.

Ами това е, повече няма.


Буквален превод:
Черен пипер, блатна мента, пчелен мед или пасум, рибен сос и оцет; понякога се слага и Silphium (Една изчезнала подправка, за която се предполага, че е имала малко тежък вкус на стар чесън.)





PS.
Този експеримент е наистина само за най-смелите. После да не се оплаче някой, че искам да го отровя.
Обаче въпреки огромното вкусово противоречие бих казал, че полятото пъпешче след първоначалното малко стъписване дори ми хареса.
За динята същото не мога да кажа, но пък тя би могла чудесно да послужи за пример каква огромна еволюция е претърпял човешкият вкус от тогава до нашето време.



2 коментара:

  1. Великолепни снимки и много интересни кулинарни експерименти! Но пъпеш и диня с рибен сос... май все пак не, sorry! :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, други времена-други нрави, но за любопитството всеки един опит си заслужава.
      Благодаря ви много! :)

      Изтриване