Bookmark and Share

четвъртък, 19 май 2011 г.

Сос за шницел

LUS IN COPADIIS

Apicius VII ,6 ,10
De re coquionaria / За готварството





Продукти:

1/ 4 ч.л. счукан черен пипер
1/4 ч.л. счукани семена на целина
1/4 ч.л. счукан кимион
1 клонче джоден или 1/4 ч.л. сушен
1/4 ч.л. сафран (вместо цвят от сафлор)
1 малка глава лук
1 с.л. леко натрошени препечени бадеми
2 нарязани фурми
1 с.л. Liquamen (рибен сос)
3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. горчица






Начин на приготвяне:


Счуквме всичко и после до гладко разбъркваме.

Tолкова за приготвянето.

Да ви е сладко!



Превод:
Черен пипер, семена от целина, ким, чубрица, цвят от сафлор (шафранка), една малка глава лук, препечени бадеми, фурми, рибен сос, олио и малко горчица.


PS.

Искам да ви обърна още веднъж внимание на това, че количествата в рецептата са напълно експериментални и отговарят само приблизително на представата ми за това как би трябвало да е вкуса им. В повечето римски рецепти не са посочени почти никакви количества в цифри и, ако това преди 2000 г е било за готвачите напълно в реда на нещата, то днес ни превръща в истински археолози. Найде, наслука!



2 коментара:

  1. Експериментално или не, когато един майстор има идея, винаги може да сътвори истинско кулинарно изкушение.
    Снимките ти са страхотни и успешно ме пренесоха в далечната епоха!
    Сърдечни поздрави, Драго! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Привет Ева!
    Не зная за кой майстор говориш, но много, много се радвам, че ти харесват. :)
    Благодаря ти много!
    И имаш право, това е наистина една кулинарна машина на времето.
    Скачай в нея и потегляй! И ако не отговори всеки път на вкуса ти гарантирам, че ще ти е винаги и все по-интересно. :)

    ОтговорИзтриване