Bookmark and Share

петък, 20 януари 2012 г.

Печено прасенце

PORCELLUM ASSUM

Apicius, Liber VIII (Tetrapus/Четирикраки) ,7 ,13
De re coquionaria / За готварството

 




Продукти:

1/4 ч.л. счукан черен пипер
1-2 клончета седефче
1-2 клончета saturei (чубрица) или щипка сушена
1 глава лук нарязана на ситно
1 твърдо сварен жълтък
2 с.л. liquamen (тайландски рибен сос) 
50 мл вино
4 с.л. зехтин






Начин на приготвяне:

Ами първо идете да опечете едно младо прасенце. Порадвайте се малко на гледката и елате после тук за да ви помогна по римски да го оплескате.

 Ето го сосчето:

 Счукайте всичко в хаванче и го разбъркайте на котлона до кипване под непрекъснато опитване и примляскване. Изобщо не вярвайте на количествата, които съм ви написал защото за вашия вкус могат да се окажат съвсем неприемливи или недостатъчни.

Това е.

Щом достигнете съзвучието на вкусовете, заливате мръвката и я нападате.








Да ви е сладко!




15 коментара:

  1. Императора се завърна:)
    Супер изкушаващо предложение, имайки предвид, че в Банкя вали един сняг...
    Много вкусно звучи Драго, определено ми беше сладко да те прочета:)
    Поздрави*)

    ОтговорИзтриване
  2. :) Поздрави и за теб Кати и благодаря ти!
    Такова ранно посещение! Сръбна ли кафенцето вече? :)

    ОтговорИзтриване
  3. Драго,уникални снимки на горкото прасенце :))))
    но така добре ще ми пасне на запалената камина (уж камина) ,че просто се чудя дали не е останало някое парченце :))
    (тук трябва да влизам с лигавник)
    хубав уикенд

    ОтговорИзтриване
  4. :)) Да, на каминката ще пасне със сигурност нещо такова така, че не се бави, а хвърли една мръвка отгоре за да подразни съседите малко.
    Римските сосчета са винаги лесни. Опитай някое, ако ти стиска. :)
    Приятни почивни дни и за теб Мария!
    Благодаря ти и до скоро.

    ОтговорИзтриване
  5. Звучи много интересно този сос!Интересни подправки използваш!А снимките са чудесни!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря Бети!
    Рецептите са от най-старата готварска книга в света "DE RE COQUINARIA", които се опитвам да съживявам.
    Подправките наистина са малко по-други от другите, а и не винаги лесно се намират.
    Опитай някоя малка рецептичка. Може пък и да ти хареса, както на мен твоето блогче.
    Размечтах се с тез торти. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни снимки и.....вкусна публикация! Твоето печено прасенце ме остави без думи.... Страхотно изглежда- прекрасно припеченко и....много , много вкусничко! Само не можах да разбера, тези 2 клончета седефче, това клончета кореандър ли са? Комплимент за чудесното презентиране на прасенцето !!! Приятна неделя и сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей Албена,
    Седедефчето си е седефче. На немски е Weinraute. Няма го в магазините, но пък в Ebay всичко може да се намери.
    Благодаря ти!
    Хубаво е, че при мен ти хареса. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Уникално е! Толкова сочно и крехко изглежда... Нямам думи!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ти Зорничке!
    Не са нужни думи, ако е вкусно. :)
    До скоро!

    ОтговорИзтриване
  11. Драго = изкушаващо и вкусно ястие = красиви снимки:)
    Отново апетитно и много красиво изкушение:)

    ОтговорИзтриване
  12. Мерси много! :)

    Да ти е сладко Кокона!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тези печени месца са навсякъде из простронството-много апетитно изглежда всичко тук.
      Това да не е за рожденния ти ден-взимам си порция и да си жив и здрав,Драго!
      И аз си имам един Драго -по-големият ми син,но е скорпион...
      Хубав ден ти желая!

      Изтриване
  13. Не, не беше за рожденния ден, но не се притеснявай Живе, и с това ще се похваля. :)
    Много поздрави на адаша от мен! :)
    Това е едно много старо българско име.

    ОтговорИзтриване