събота, 24 март 2012 г.

Бял сос за шницел

.
IN COOPADIIS IUS ALBUM

Apicius, Liber VII (Polyteles / Гурме) ,6 ,6
De re coquionaria / За готварството





Продукти:

5-6 зърна прясно счукан черен пипер
1 щипка смлян кимион
1 клонче девесил
1 щипка семена от седефче (имах случайно, но може спокойно да ги забравим)
3-4 дамасцена сливи (всякакви пасват)
около 50 мл бяло вино
Медено вино или 2 ч.л. мед
няколко капки оцет
1 клонче мащерка
1 клонче риган
нишесте за сгъстяване (от мен)







Начин на приготвяне:

Ами както обикновено. Счукваме семената в хаванчето, а зеленото накъсваме за да не ни избяга нищо от аромата. Смесваме всичко с виното и овкусяваме после с меда и оцета.

Прибавяме сливите и кипваме всичко това на котлона. Сгъстяваме с нишестето.

Според оригинала, ригана и мащерката се слагат накрая. Аз не виждам някаква особена разлика, но щом казват старите, нищо не пречи да им се вярва.

Също така не разбрах защо са наричали сосчето "бяло" така, че по-добре не ме питайте понеже и за това отговор нямам.







Една изненадващо вкусна рецепта!

Да ви е сладко!
 




PS.
Умните глави предполагат, че сливата е пренесена в Европа от Александър Велики по времето на неговите военни походи в Азия, но със сигурност е известно, че е позната в Гърция от преди най-малко 2500 години.
Като търговски център на времето се е наложил Дамаск така, че от там идва и името.
Особено ценена е дамаскинската слива в древния Рим, а на Апиций трябва да поблагодарим за тази чусесна рецепта.
През балканите се разпространява плода до централна Европа, а в днешно време се среща вече съвсем култивирана най-много в Германия, Сърбия и Швейцария.
България пак никъде не се споменава.
Ами това е.



6 коментара:

  1. Ми да,веднага се сетих какво ще напрая докато си блъскам главата с рецептите за новото предаване.Имам да мисля вариант на основно, ама с череши.И веднага ти открадвам този сос, само че ще го направя с череши.Нали може?Мерси пиле!

    ОтговорИзтриване
  2. Ми да, ти ако не го промениш нали няма да си Йоли. :)

    Вземи си го вкусно такова. :)

    ОтговорИзтриване
  3. Драго, цар си на сосовете :)
    И не само на тях, разбира се !
    Сега ще чакам "вкусното" да му видя и соса с черешките!
    Слънчево настроение в почивните дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Такива и за тебе да бъдат Дани! :)

    До скоро!

    ОтговорИзтриване
  5. Драго ,много са хубави всичките ти рецепти,а снимките ....само да се протегна и като ,че ли мога да взема чинията ,благодаря за споделените рецепти.

    ОтговорИзтриване
  6. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване