неделя, 5 август 2012 г.

Пълнено пиле

PULLUS FUSILIS

Apicius, Liber VI (Aeropetes/ Пернати) , 9, 15
De re coquionaria / За готварството






Продукти:

1 пиле за пълнене
300 г мляно месо
2 яйца
100 г варен овес (може и жито)
няколко клончета девесил
1 см ситно нарязан джинджифил
1/2 сварен телешки мозък (възможно е друг или пък без него)
3 с.л. liquamen (Тайландски рибен сос. Използва се за посоляване.) 
1 с.л. черен пипер на зърна
3 с.л. кедрови ядки
2 с.л. зехтин







Начин на приготвяне:

 Пълнено пиленце. Нищичко ново, но преди повече от 200 години е било наистина малко по-друго. Опитайте това удоволствие и ще се убедите отново, че древните римляня със сигурност са знаели какво е хубаво.

Забъркайте гладка кайма от всички продукти освен пилето и го напълнете с нея.
При мен тя се получи мъничко в повече така, че направих от остатъка дори едни чудни кюфтенца.

 




Печенето става във фурната по съвсем съвременен начин. Един час под фолио и още половин без него за да се получи загара.





Ами това беше.
Атака! 



 

5 коментара:

  1. Супер си! Записвам си я веднага така: "стил Драго" - приготвянето е заело по-малко редове от продуктите :) Ясно, лесно и с две думи!
    А снощи на масата, по време на вечеря, коментирахме колко отдавна не сме яли пълнено пиле и че му е време :))Ама, ще почакаме и таткото да дойде, че двама няма да се справим ;)
    Хубава, спорна седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Сега забелязах че има и мозък в плънката. Е, това определено ще го пропусна, дори и да можех да си го набавя. Я кажи, ти сложи ли и него?

    ОтговорИзтриване
  3. Да, извикай подкрепление Ирма, защото аз сам вече трети ден се боря с него. :)

    И да, не сложих мозъка вътре, но не защото не го обичам, а понеже тук е все още забранен за продажба. Има агнешки главички по турските магазини, но чак толкова вече не ми се усложняваше.
    Между другото, оригиналното заглавие означава в превод "Пиле с течна плънка". Може би става такава точно заради акъла. При мен се получи без него една вкусна каймичка.
    Благодаря ти и да ви е вкусно! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Това вече е много хубаво!Чудех се кога ще ти дойде вдъхновението за нещо римско и ето на ... чул си ме телепатично.Браво момче!Страхотен си!

    ОтговорИзтриване
  5. Да, всичко чувам. :)
    Мерси Йоли такова!
    Опитай го. Не е нещо съвсем необичайно, но пък си е пак вкусничко.

    ОтговорИзтриване