Bookmark and Share

вторник, 21 август 2012 г.

Сос за лангусти, омари и скариди

LUS IN LOCUSTA ET CAMMARIS

Apicius, Liber IX (Thalassa/ Морето) , 1, 1
De re coquionaria / За готварството





 Продукти:

1 стрък зелен лук
2 с.л. зехтин
150 мл бяло вино
1/4 ч.л. счукан черен пипер
2 клончета девисил
1/4 ч.л. счукан кимион
3-4 ситно нарязани фурми
1/2 с.л. мед
3 с.л. liquamen (рибен сос)
1/2 ч.л. винен оцет
3 с.л. петмез







Начин на приготвяне:

Ами както винаги, съвсем спонтанно и без особени планове.

Нарязваме лука на ситно и го запържваме съвсем нежно в зехтина.
Гасим с виното, изчакваме малко да се изпари алкохола и прибавяме всичко останало като най-накрая сгъстяваме леко с петмеза.

Не забравяйте само да опитвате с лъжичката постоянно, защото количеството на всички продукти и тук е малко повече от условно. Намерете вашата лична вкусова златна среда и си подарете това мъничко готварско стихотворение.

Омар и лангусти не успях да си хвана, но и скаридките също много добре се представиха.
Ако не знаете случайно, трябва да ви подскажа, че пържени в запържена сланинка ги обожавам.







Оказа се едно невероятно вкусно приключение!

Опитайте го, за да ви е сладко!







4 коментара:

  1. Обичам да ти чета рецептите и да ти гледам снимките. За обожанието ми към морската храна пък да не говорим. Не е стихотворение това,което правиш,а истинска поезия.

    ОтговорИзтриване
  2. Вкусничкото Йоли! :)
    Благодаря ти мило другарче!

    ОтговорИзтриване
  3. И снимките и рецептата е разкооошна...Аз, обаче досега не съм правила нищо с петмез и исках да те питам какъв петмез си ползвал, защото нали има различни - от грозде, от тиква и т.н...

    ОтговорИзтриване
  4. От турските магазини го купувам Дани и е гроздов. Старите римляни са използвали редуциран гроздов сок и това е най-удачният готов заместител в днешно време за него.
    Радвам се, че ти харсва и чакам с нетърпение да сподеш впечатления!
    Сигуерен съм, че ще ти хареса.

    ОтговорИзтриване