LUS IN LOCUSTA ET CAMMARIS
Apicius, Liber IX (Thalassa/ Морето) , 1, 1
De re coquionaria / За готварството
Продукти:
1 стрък зелен лук
2 с.л. зехтин
150 мл бяло вино
1/4 ч.л. счукан черен пипер
2 клончета девисил
1/4 ч.л. счукан кимион
3-4 ситно нарязани фурми
1/2 с.л. мед
3 с.л. liquamen (рибен сос)
1/2 ч.л. винен оцет
3 с.л. петмез
Начин на приготвяне:
Ами както винаги, съвсем спонтанно и без особени планове.
Нарязваме лука на ситно и го запържваме съвсем нежно в зехтина.
Гасим с виното, изчакваме малко да се изпари алкохола и прибавяме всичко останало като най-накрая сгъстяваме леко с петмеза.
Не забравяйте само да опитвате с лъжичката постоянно, защото количеството на всички продукти и тук е малко повече от условно. Намерете вашата лична вкусова златна среда и си подарете това мъничко готварско стихотворение.
Омар и лангусти не успях да си хвана, но и скаридките също много добре се представиха.
Ако не знаете случайно, трябва да ви подскажа, че пържени в запържена сланинка ги обожавам.
Оказа се едно невероятно вкусно приключение!
Опитайте го, за да ви е сладко!
Обичам да ти чета рецептите и да ти гледам снимките. За обожанието ми към морската храна пък да не говорим. Не е стихотворение това,което правиш,а истинска поезия.
ОтговорИзтриванеВкусничкото Йоли! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мило другарче!
И снимките и рецептата е разкооошна...Аз, обаче досега не съм правила нищо с петмез и исках да те питам какъв петмез си ползвал, защото нали има различни - от грозде, от тиква и т.н...
ОтговорИзтриванеОт турските магазини го купувам Дани и е гроздов. Старите римляни са използвали редуциран гроздов сок и това е най-удачният готов заместител в днешно време за него.
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харсва и чакам с нетърпение да сподеш впечатления!
Сигуерен съм, че ще ти хареса.