Bookmark and Share

четвъртък, 20 септември 2012 г.

Студен сос за печено прасенце

LUS FRIGIDVM IN PORCELLVM

Apicius, Liber VIII (Tetrapus/ Четирикраки) , 7, 15
De re coquionaria / За готварството

 



Продукти:

30 г кедрови ядки
1/2 ч.л. счукан черен пипер
1 ч.л. счукан кимион
1 ч.л. ситно нарязан копър
1/2 ч.л. риган
1 ч.л. горчица
2 ч.л. мед
3 ч.л. liquamen (рибен сос)
1/2 ч.л. винен оцет
1 с.л. зехтин
2-3 ситно нарязани фурми 
счукан черен пипер за поръсване

 




Начин на приготвяне:

Счукваме фино ядките и ги разбъркваме умело с останалите продукти.
Поливаме със сосчето мръвката, поръсваме пак с черен пипер  и това е.

Ако все пак някой нещо не е доразбрал да вдигне ръка и да пита, а на опиталите да ни е вкусно!

Prosit т.е. наздраве!










10 коментара:

  1. Страхотно, страхотно изглежда! Толкова ми вдигна апетита с тези снимки...... Комплимент! Благодаря за чудесното предложение! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Албенка!
      Малко апетит никога не е излишен. :)
      Невероятни розички имаш!!!
      Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  2. Страхотно предложение!А снимките са уникални, толкова добре се вижда всяка една съставка.

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ви!
    Количеството на продуктите трябва разбира се всеки да ги напасне според вкуса си, но все пак за една обща представа за римската кухня е напълно достътъчно.
    Приятен ден и от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Аууу, градки приятелю идвам ти на гости...за вечеря, ако не сте излапали вече мръвката! Десерт може и да не правиш:) С тази вкусотия колко винце се изпива...Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  5. Ами с доста винце може да се полее така, че заповядай.
    За Германия има ли днес самолети? :)
    Благодаря Или и поздрави на Бургас от мене!

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда неустоимо вкусно!Снимките са перфектни,рецептата също заслужава внимание!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря Таня!
    А ти едно цяло мидено богатсво си събрала.
    Хубави спомени с всичко, което ми липсва.
    До скоро!

    ОтговорИзтриване
  8. Ей, мине не мине време и измъкваш от ръкава някое печено прасенце (-: Да, много хубаво предложение и откъм съставки е супер, защото всичко си имам на рафтчето...Понеже прасенцата са ми кът, мислиш ли, че ще пасва към печено ярешко или еленско?

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Диди!
    Ами какво да ти кажа? Римската кухня е нещо съвсем друго от това, на което сме свикнали така, че ако си достатъчно любопитна ще отдешиш сигурно 5 минутки да го забъркаш и сама да си отговориш защото никак не бих желал да те лъжа.
    За еленчето все пак ти пепоръчвам едно хубаво винено сосче. Нищо няма да сбъркаш с него.:)
    Благодаря ти и до скоро!

    ОтговорИзтриване