Bookmark and Share

вторник, 21 януари 2014 г.

Прасенце във винен сос


Porcellum inococtum

Apici excerpta a Vinidario viro inlustri (Извадки из Апиций на благородния Винидарий), XII
De re coquionaria / За готварството









Продукти:

1/2 кг свинско месо, заехтин и  liquamen (Тайландски рибен сос)

За соса:

10-12 зърна черен пипер
1 клонче седефче
3-4 миртови плода
1-2 с.л. liquamen (Тайландски рибен сос)
Passum (накиснати и пасирани стафиди във вино) или Caroenum (вид петмез)
старо вино
Последните двe точки заместваме с 200 мл. Порто
нишесте за сгъстяване


 






Начин на приготвяне:

Ами да, винен кебап си е и е жалко, но и това не е чисто нашенско изобретение. Не, че нямаше да успеем да научим старите римляни как точно се прави,  но са имали късмет просто, че сме се разминали по тези земи с поне повече от едно цяло половин хилядолетие.

И така, ето така е изглеждал първият прототип на това така познато ни национално ястие преди повече от 2000 годни през месеци като Август или Гай Юлиус Цезар:








Като начало "варим" първо месото в олио и liquamen така, както добрият благороден Винидарио се изразява в оригинала. Аз просто го запечатах в горещата мазнина и му ливнах малко от рибеното сосче за да се придържам към описанието.
Сега гасим с портото и добавяме всички счукани в хаванче подправки. Варим до готовност, сгъстяваме с нишестето, а накрая доовкусяваме така, както си мислим, че ни харесва. Ами, като че ли  това беше.

Да ви е сладко!







А, ако някой се срамува случайно да попита какво са миртови плодове ще му ги покажа.
Ето ги:




Малки, черни барбонки растящи на клони с дафинови листа заедно. Да, и аз се чудих дълго какво може да бъде, но накрая взех, че се сетих. 
Опитайте се и вие!



.

14 коментара:

  1. Драго, това не е гледка за рано сутрин!
    Изглежда фантастично :)
    Поздрави, градско "римлянче" :)

    ОтговорИзтриване
  2. Браво на миртовото мвомче! Приказен кебап! И как е лъснал само ...

    ОтговорИзтриване
  3. Мерси Дани! А ти знаеше ли, че Бургас е основан от римски легионери ветерани, намерили си половинката тук и останали? Burgus=крепост и т.н.т.

    ОтговорИзтриване
  4. Ами прегръдка за вкусното! :)

    ОтговорИзтриване
  5. И тук ще хлъцна едно възхищение по вкусното ястие и много интересната ти мисия :) Само така, Драго!! Да бяхме превеждали такива кулинарни текстове по латински в СУ, а не скучните, с които ни занимаваха! :) Усмивка от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Да, и мисионер станах. Хайде направи едно римско ястие тогава за да върна поне теб в правата вяра. :)
    Човек пробва и учи докато мърда и диша.
    Мерси Тики!
    Ела после да се изфукаш! ;)

    ОтговорИзтриване
  7. Ще ми е интересно да разбера каква е връзката на Древния Рим с Тайланд в лицето на тайландското рибно сосче. И понеже Рим и Тайланд някак си не ми се връзват, мога ли да го пропусна, или заменя с нещо друго?

    ОтговорИзтриване
  8. Ха, ха... интересено нали! :)
    Връзката е "liquamen" анонимен. Това е рибен сос, който се е използвал с тонове от римляните по онова време. Просто няма нито едно ястие, където да не е намерил място. Дори в десертите.
    И тъй като вече отдавна не се произвежда, предлагам замяна тук с тайландски рибен сос, който в днешно време се прави по много подобен начин. Разбира се, че може и друг да използваш. Изборът е напълно твой, но оригинален liquamen вече много отдавна не се продава.

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря за отговора!
    А за сос "Уорчестър" какво ще кажете, има ли сходство с тайландския рибен сос?
    Ако споделите и някой десерт с рибен сос, ще ми е изключително любопитно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, няма нищо общо с "Уорчестър" сос. Тайландският рибен сос е бистра кавява течност с остър мирис на аншоа. Безобразно солен и може да мине за заместител на соевия сос в азиатската кухня.Състваките са: аншоа(?), сол, вода. В България това нещо не би имало успех преди години, просто защото ароматът е силен и напомня на вмирисано каче с осолена морска риба. Но.... сега е друго.

      Изтриване
    2. Една от основните съставки на Уорчестъра е именно рибения сос. Рибеният сос е нещо изключително като подправка в готварството. Никой не го ползва в чистия му вид, наистина се слага по малко. Досега, поне аз като готвя с него никой не е разбрал, че ястието мирише на вмирисана риба. Напротив, всичко става много вкусно. Горещо го препоръчвам! Не случайно тайландския рибен сос има завидна слава навсякъде по света, наистина си заслужава. А що се отнася до българската кухня, никой няма да тръгне да прави миш маш или мусака с него, то е ясно. В последните години кухнята у нас е много различна, отворена е към всякакви иновации и това е прекрасно. Нека се насладим и на това, което хапват хората по света, не само на нашата великолепна кухня. Какво по-хубаво от това да опитваш и откриваш нови вкусове? Така че, смело опитайте рибения сос. Ползвайте го внимателно и пестеливо и ще останете очаровани от вкуса му.

      Изтриване
    3. Да, наистина го опитайте, но не от шишето. Действително е много неприятен на вкус и не може да е и друго щом се прави от разложена риба в морска вода. Произвежда се в големи басейни от които се събира от горе само "каймака".
      Това обаче никак не пречи да придаде на едно ястие един ароматен букет и неповторим вкус, който човек просто трябва само да се престраши да опита. Да ви е сладко! :)

      Изтриване
  10. С удоволствие! В повече от половината десерти тук се изплзва ликвамен:

    http://drago-roma.blogspot.de/search/label/%D0%94%D0%B5%D1%81%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%B8%20%D0%B2%20%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F%20%D0%A0%D0%B8%D0%BC

    Получиха се дори на вкус много приятни.
    За сос "Уочестър" за съжаление не мога да Ви помогна. Не го използвам и не мога нищо да кажа.

    ОтговорИзтриване
  11. http://drago-roma.blogspot.de/search/label/Десерти в древния Рим

    ОтговорИзтриване