Ofellas garaton
Excerpta a Vinidario ( Извадки на Винидарий), VI
De re coquionaria / За готварството
Продукти:
5-6 зърна кардамом
около 1 см джинджифил
1/2 ч.л. асант вместо лазер, а ако и това няма, 1/4 глава лук
1 сосиера (70 мл) liquamen (рибен сос)
4 свински котлета
Начин на приготвяне:
ОК, за тези, които са отворили вече уста да запитат ще кажа само, че "GARUM" е всъщност "LIQUAMEN", а той пък е рибен сос, което би трябвало отдавна вече всички да знаят. Бил е използван почти във всяко едно ястие и най-вече като по-евтин заместител на солта. Така че, моля ви, не солете нищичко тук, освен ако не сте случайно от тези, които трябва всичко сами да откриват.
И така, намажете мръвките с олио, счукайте в хаванче всичко останало и го разбъркайте с рибен сос, какъвто случайно нямате. Лазера заместете веднага с асант, но ако и той липсва, то сложете в соса за вкус малко лук нарязан на ситно. Накрая подредете месото в пръстен съд за по автентично, залейте със сосчето и печете докато ви се стори, че вече не мърда.
Това е.
Да ви е вкусно!
Изглежда страхотно, а съм и убедена, че е много, много вкусно. И в компанията на хубаво вино си струва човек да съгреши.
ОтговорИзтриванеВън диетите и здравословното хранене!
Да, ето това е правилната нагласа! :)) Че тук няма дори нищичко вредно.
ОтговорИзтриванеХубаво е да те видя пак Ели! Топли поздрави от далече! :)
Драго, определено е интригуващо предложението ти. И толкова простичко в същността си, чудно вкусно. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Мерси Гери! Този експеримент веднага го сложих при сполучливите. Дано и на теб да е вкусен!
ОтговорИзтриванеПоздрави и от мен!
Нищо не искам да питам. Отварям уста единствено за да похапна.
ОтговорИзтриванеПрекрасни са, Драго.
Мерси Или! :)
ОтговорИзтриванеНякой трябва все пак преди това и да сготви. ;)
Без излишни кулинарни еквилибристики,просто,вкусно и зашеметяващо презентирано!
ОтговорИзтриванеСмешен човек! Пак се захилих! Но майтапа настрана - котлетите ти са превъзходни, майсторе! Дай лапа!
ОтговорИзтриванеЕто! :) И ако не ги опиташ, ще се чувствам просто принуден да ти ги направя.
ИзтриванеПривет Диди! Благодаря ти много за това така приятно мнение! :)
ОтговорИзтриванеЕх, тези мръвки бе... чудесни са, Драго! :))
ОтговорИзтриванеИ благодарение на теб, разбрах нещо ново за мен, а именно какво е асант и
лазерпитиум. Благодаря! :)
Видя ли? Никога не е късно да научиш нещо непотребно от мен защото лазерът вече напълно е изчезнал. :)
ИзтриванеХубаво е обаче, че мръвчиците ти харесват. И на вкус никак не са лоши. Опитай ги Ирма! :)
Какви пържолки! Пак си хванал цялата им сочност и аромат в кадър, да не говорим за ведрото им описание :) Прати една, като правиш пак, че тези явно си ги изял и забравил вече ;)
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен :)
Е, това го усетих като побутване малко или много. :)
ОтговорИзтриванеРазбира се Тики.
Дано е съвсем скоро! :)
На старостилната Коледа спретнах тази чудесно адаптирана римска рецепта. Но вместо котлети обаче ползвах свински гърди /около килограм/. Добавих и повече тайландски рибен сос /около 100 мл./, не се скъпях на кардамон /поне 15 зърна се джуркнаха в хаванчето/ и джинджифил /3 грама от настърганото коренче се стичаха в чинийката дълбока/, пък и обилно лучец надробих /като превенция от вампири/. Но това което се получи върху озехтиненото месо след час печене, смея да кажа, че дори и на неизкушените хора, за пръв път чули за римската кухня, им хареса.
ОтговорИзтриванеПрекрасно! И това съотношение ще се изпробва!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти отново!